John de Mol: Timeslots Ned 3 verkopen

Niemand minder dan mediatycoon John de Mol steunt de publieke omroep nu de plannen van de komende regering aansturen op flinke omroepbezuinigingen, waardoor er mogelijk een publiek tv-net zou verdwijnen. Maar De Mol heeft zo wel zijn eigen idee over de invulling van dat derde net, zo openbaarde hij in de maandelijkse media-uitzending van De Wereld Draait Door.

In het donderdag gepresenteerde regeerakkoord staat dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) 200 miljoen euro moet bezuinigen. Dat zou in potentie kunnen leiden tot het schrappen van één van de drie publieke tv-zenders.

Timeslots verkopen
De Mol kan zich daar niet in vinden, maar ziet een nieuw verdienmodel voor Nederland 3 voor zich: "Er wordt gesuggereerd dat op het moment dat er 200 miljoen bezuinigd moet worden, als dat niet uit efficiëncy en dat soort zaken kan worden gehaald, dat er dan maar een net moet sluiten. Dát vind ik dus verkeerd, want ik vind echt dat een publieke omroep die een gezonde toekomst tegemoet gaat, drie netten moet hebben om alle doelgroepen te kunnen bedienen", zo verklaarde De Mol zijn standpunt.

En hij ging verder: "Maar misschien kunnen we op Nederland 3 een afspraak maken dat er een aantal producenten zijn met nieuwe creatieve ideeën die timeslots kunnen kopen en daar zelf gefinancierde programma's uitzenden. Nieuw product. En dan blijft het publiek."

De Mol ontkende in de uitzending ook het gerucht dat hij met Mark Rutte (VVD) gesproken zou hebben over een overname van Nederland 3.

Reageren