John Ewbank trekt Koningslied terug na doodsbedreigingen

20 April 2013 23:42 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

John Ewbank trekt per direct het Koningslied terug. Reden hiervoor zijn de vele doodsbedreigingen die de componist daags na het debuut van zijn nummer ontving.

Ewbank maakte dit besluit via zijn Facebook pagina wereldkundig Het door Ewbank gecomponeerde Koningslied werd vrijdag officieel gelanceerd, maar de kritieken waren verre van positief. De eerste reacties leidden tot scheldpartijen op Twitter en via andere media bleek dat veel Nederlanders amper een goed woord over hadden. Ook taalkundige Wim Daniëls liet aan tafel bij Pauw & Witteman geen spaan heel van de tekst van het nummer. 

Een gelaten Ewbank

In eerste instantie reageerde John Ewbanks gelaten op de kritiek. Volgens John was het onmogelijk 't iedereen naar de zin te maken. Vrijdag zei hij in De Wereld Draait Door: "Degenen die het niet leuk vinden zingen niet mee, die het wel leuk vinden zingen wel mee." Een dag vol beledigingen later stelde hij zijn mening bij en plaatste het volgende op Facebook.

Begraven in schaamte

"Na zojuist de zoveelste nageboorte op mijn twitter account te hebben geblocked ben ik er dan nu echt he-le-maal klaar mee. 'Ga je begraven in schaamte, de hoogste boom is nog te goed voor je, je moet mild worden gestenigd en je verdient de brandstapel voor het schrijven van het slechtste nummer ooit en het land internationaal voor schut te hebben gezet' - een kleine greep uit de verwensingen die mij de afgelopen anderhalve dag ten deel vielen. Ik ben zelf de enige paraplu in deze zeikregen en heb besloten dat ik mij niet op deze manier laat bejegenen."

Ewbank trekt het lied terug

Na deze aanloop vervolgde Ewbank zijn bericht: "Excuses aan hen die het met mij wel een gepast lied vonden, die bijgedragen hebben aan de totstandkoming en aan hen die mij op een nette of grappige manier hebben laten weten dat zij liever wat anders hadden gehoord, maar ik trek hierbij het Koningslied terug en wens u allen heel veel plezier met het zingen van: 'Zo mooi als jij' van de 3Js, 'het Koninginnelied' van RTL Boulevard, 'Je bent een Koning' van 2 Utrechtse studenten, '10.000 reasons' van Matt Redmann, 'Jij en ik onder de zon' in het overleden drents van Nico Dijkshoorn of het lied dat Sylvia Witteman, Johan Vlemmix en Giel Beelen gaan produceren in al hun wijsheid van muziek en de nederlandse taal."

Marco en Jennifer

Enkele minuten nadat Ewbank zijn besluit op Facebook plaatste, reageerde Marco Borsato op Twitter met de volgende tweet: "#begrip #metopgehevenhoofd #oranjeboven". John's zusje, de zangeres Jennifer Ewbank, reageert minder begripvol: "Ik vind dit vreselijk!ik heb met eigen ogen gezien hoe ontzettend hard John voor de koning n voor jullie allemaal aan dit lied heeft gewerkt. Ik ben zo boos! Ik schaam mij diep voor diegene die zich zo respectloos op John hebben gestort."

Hoe nu verder?

Met het terugtrekken van het officiele Koningslied is het onzeker hoe het grote meezingfestijn op 30 april gaat verlopen. Er was een groots live evenement gepland rond het nummer waarin Paul de Leeuw vanuit Ahoy' een samenzang van het nummer zou leiden die door het hele land navolging zou vinden. Het comité van inhuldiging begrijpt de beslissing van John wel, maar zegt dat er gewoon wordt gezongen in Ahoy'. Welk lied dat zal zijn, blijft nog even de vraag.

 

Meer over