John Kraaijkamp sr. (86) overleden

18 Juli 2011 06:33 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

In Laren is zondagmiddag John Kraaijkamp sr. op 86-jarige leeftijd overleden. Zijn naaste familie was bij zijn heengaan aan zijn zijde.

Het is nog niet bekend wanneer de uitvaart van John Kraaijkamp zal plaatsvinden. Zijn familie heeft bekendgemaakt dat er in ieder geval een publieke herdenking komt.

Levensloop
John Kraaijkamp sr. werd op 19 april 1925 geboren in Amsterdam. In de jaren '50 werd hij ontdekt door Rijk de Gooyer toen hij als entertainer werkte. Met Rijk de Gooyer nam John Kraaijkamp het nummer Twee Jongens en een Gitaar op. Dat betekende het begin van een samenwerking van 15 jaar. Johnny en Rijk namen liedjes op en kregen in de jaren 60 een eigen TV-show. Ook speelden ze samen in films.

Verder was John Kraaijkamp te zien in toneelstukken, musicals (De Man van La Mancha, Irma la Douce) speelfilms (Heb Medelij, Jet!, De Aanslag) en televisieseries (De Brekers, Laat Maar Zitten, Het Zonnetje In Huis). Hij speelde meest komische rollen, maar ook het serieuze werk, zoals in De Aanslag, lag hem goed.

Prijzen
'Gedurende zijn carrière werd John Kraaijkamp Sr. onderscheiden met een Louis d'Or, Gouden Kalf, de Johan Kaart Prijs en een Gouden Beeld. In 2007 kreeg hij de Blijvend Applaus Prijs voor zijn bijdragen aan het Nederlandse theater, film en televisie. Naar John Kraaijkamp zelf is ook een prijs vernoemd: de John Kraaijkamp Musical Awards, die sinds 2000 worden uitgereikt.

John Kraaijkamp sr., "de man die de lach aan zijn broek had hangen", werd 86 jaar. Hij laat twee zonen en twee dochters na, van wie John Kraaijkamp jr. het meest bekend is.

In de video hieronder zie je een verslag van het feest rond de 85e verjaardag van John Kraaijkamp sr.

Meer over