John van den Heuvel in nieuw spectaculair programma: Ontvoerd

In zijn nieuwe RTL 4-programma Ontvoerd gaat John van den Heuvel naar het buitenland ontvoerde kinderen terughalen. Hij gaat niet alleen te werk maar krijgt hulp van getrainde onderhandelaars, ex-politiemensen, terreurspecialisten en juristen.

John van den Heuvel vertelt in De Telegraaf dat hij binnenkort al op pad gaat. Naar welk land dat is, wil hij niet zeggen. „In Nederland zijn er jaarlijks honderden moeders die meemaken dat de vader uit het buitenland er na een scheiding met het kind vandoor gaat. Niet alleen naar landen als Marokko, Turkije en het Midden-Oosten. Ook de VS staat op de lijst. Het zijn heel precaire zaken. Sommige wanhopige moeders hebben hun kind echt een paar jaar niet gezien. Ook al hebben ze het recht volledig aan hun kant. Ze krijgen het gewoon weg niet voor elkaar. Omdat de vader bijvoorbeeld het kind van familielid naar familielid laat reizen.”

ontvoerde kroost
Juist omdat de zaken zo precair liggen, gaat John bijzonder voorzichtig te werk.  „Het terughalen van een kind gebeurt natuurlijk zo rustig mogelijk. We hebben in elk geval indringend contact met de lokale autoriteiten. Maar je kunt je voorstellen dat overleg met degene bij wie het ontvoerde kroost in huis is, niet altijd verstandig is. Dan kan het gebeuren dat je een kind moet meenemen na school.”

de wet
En natuurlijk gebeurt alles binnen de grenzen van de wet. Zo worden er bij twijfel eerst foto's van het kind aan de moeder getoond. „Dat is om te voorkomen dat het verkeerde kind wordt opgepikt. De eerste opgave is steeds het traceren van het kind. Daar gaan we aan werken met ex-politiemensen en marechaussees die gewend zijn aan speuren. Daarna wil je wel vaststellen dat het kind dat je gevonden hebt daadwerkelijk degene is naar wie al jaren wordt gezocht.”

 

Meer over:

Reageren