Johnny maakt SBS boos

Presentator Johnny de Mol is banen aan het shoppen en zijn huidige baas, SBS, is daar niet blij mee. Johnny praat namelijk met de KRO om daar als producent zelf programma's te kunnen gaan leveren. Daarmee komt ook meteen een interessante insteek in de omroep-salarisdiscussie aan het licht.

SBS-baas Eric van Stade is boos op de KRO omdat die publieke omroep onderhandelt met Johnny over een zogeheten productieovereenkomst.

Dat houdt in dat Johnny voor de KRO programma's gaat presenteren én produceren.

Zak geld
De Mol junior krijgt dan dus loon als presentator, maar Johnny's productiebedrijf zou dan ook geld krijgen voor het maken van dezelfde programma. En zo zou Johnny dan toch direct en indirect een flinke zak geld van de KRO kunnen ontvangen zonder dat dat zo op de begroting van de omroep komt te staan.

Geen producent
Die aanpak stuit SBS tegen de borst: "Wij willen Johnny niet kwijt en ik vind het stuitend dat de publieke omroep met belastinggeld presentatoren helpt om een productiebedrijf op te zetten", zo vindt Van Stade.

En hij vervolgt in De Telegraaf: "Als de deal doorgaat, mag hij voor de KRO diverse programma's presenteren en produceren. Via deze constructie wordt ook het salarismaximum ontweken. We hebben het in het geval van Johnny de Mol toch echt over een presentator, niet over een producent."

Geld in omroepland
De aanpak om een presentator van een programma ook de producent te maken, en hem of haar op die manier toch genoeg geld toe te schuiven, is niet nieuw in omroepland. Ook Paul de Leeuw is producent van de programma's die hij zelf produceert.

Het is echter voor het eerst dat zo duidelijk naar buiten komt dat publieke omroepen deze betalingsopzet actief inzetten in hun salarisonderhandelingen met presentatoren.

Johnny is nu nog als presentator verbonden aan Veronica, onderdeel van SBS Broadcasting. Wat hij bij de KRO zou gaan doen, is niet bekend.

Reageren