Joke: 'GTST is een soepel lopende fabriek'

15 november 2009 11:40 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Sinds vorige week speelt Joke Bruijs een rol in Goede tijden slechte tijden. De 57-jarige actrice, beter bekend als Nel uit Toen was geluk heel gewoon, is de komende maanden in de soap te zien als de moeder van Rik en Danny.

Welke rol speel je?

"Ik speel Maria de Jong, de moeder van Rik en Danny. Ze komt na jaren terug uit Canada, waar ze heen is gegaan om zichzelf terug te vinden. Nu wil ze de banden weer aanhalen. Dat is even werken. Ze vraagt veel aandacht, maar is wel een leuk, warm mens van vlees en bloed."

"Ze ook heel naïef. Ze flapt er dingen uit die ze misschien beter voor zich kan houden, zoals het vermoeden dat haar schoondochter het met een ander houdt. Erg leuk om te spelen. Het is een heel andere rol dan Nel in Toen was geluk heel gewoon."

Waarom heb je 'ja' gezegd tegen GTST?

"Ik werd gevraagd toen ik net klaar was met Toen was geluk en dacht: 'Dat vind ik nou leuk.' Ik hou van uitdagingen, heb mijn hele leven alles aangepakt. Soap had ik nog nooit gedaan. Het is een heel andere discipline dan ik ik gewend ben."

"Het is Montessori-achtig, je moet het allemaal zelf doen. Scènes worden niet echt gerepeteerd. GTST heeft een filmische methode van opnemen. Het is niet altijd chronologisch en heel fragmentarisch. Je kunt de scènes wel met een dramaturg doornemen - een mogelijkheid die ik ook met beide handen
heb aangegrepen."

Keek je al naar GTST voordat je de rol kreeg?

"Nee. Vroeger wel, toen het begrip soap nog nieuw was. Daarna zapte ik er wel eens langs, maar ik ben pas echt weer gaan kijken toen ik voor deze rol werd gevraagd. Ik moest toch even kijken wie mijn zonen waren."

En, hoe bevalt het tot nu toe?

"Ik moet zeggen dat ik het ongelooflijk leuk vind om te doen, nog veel meer dan ik dacht. Het is zo'n leuke groep mensen. En heel bekwaam ook. Het is een heel goede, soepel lopende fabriek, in de positieve zin van het woord. Ik heb het verschrikkelijk naar mijn zin. Privé klikt het ook heel goed met de jongens. We kunnen goed met elkaar opschieten."

Zou je ook een vaste rol in de soap willen spelen?

"Dat weet ik niet. Ik heb het wel verschrikkelijk naar mijn zin. Mijn collega's zijn een handtekeningenactie begonnen op zo'n groot bord op de set: 'Joke moet blijven!' Iedereen heeft er iets op gezet. Dat ontroert me; het geeft me een heel warm gevoel."

"Het doet me heel erg goed. Maar als ik eventueel langer zou kunnen en willen blijven, zou dat toch in overleg moeten. In januari begin ik weer met een theatertourtje en het is te zwaar om dat te combineren met GTST."

Meer over