Jon Stewart best bekeken

Een aantal jaren geleden was presentator Jon Stewart 'gewoon' een talkshowhost die moest opboksen tegen de groten van talkshowland: Jay Leno en David Letterman. Tegenwoordig is de ster van Stewart snel rijzende. Afgelopen maand was zijn The Daily Show van Comedy Central de best bekeken talkshow van de Verenigde Staten.

Volgens het Amerikaanse blad The Hollywood Reporter is het 'op zijn minst een decennium geleden' dat een andere talkshow dan die van Jay Leno (The Tonight Show) of David Letterman (The Late Show) bovenaan de ranglijsten stond.

Opboksen
De best bekeken talkshow van de Verenigde Staten word je niet zomaar, want de concurrentie is fel. Op het vaste uitzendtijdstip van Amerikaanse talkshows zitten een boel concurrenten, waaronder klinkende namen.

De top 9 van Amerikaanse talkshows in oktober (gemiddelde kijkcijfers):

1. The Daily Show met Jon Stewart (Comedy Central, 1.3 mln)
2. The Tonight Show met Jay Leno (NBC, 1.2)
3. The Late Show met David Letterman (NBC, 1.2)
4. The Colbert Report (Comedy Central, 900,000)
5. Late Night met Jimmy Fallon (NBC, 800,000)
6. The Late Late Show met Craig Ferguson (CBS, 700,000)
7. Jimmy Kimmel Live (ABC, 700,000)
8. Chelsea Lately (E!, 650,000)
9. Lopez Tonight (TBS, 450,000)

Het scheelt 'maar' 100.000 kijkers, maar die kleine stap voor een talkshow is een grote stap in talkshowland.

Obama
Er moet bij worden gezegd: die 100.000 kijkers heeft Stewart op zijn beurt weer te danken aan zijn liberale koers, die onder meer President Obama goed uitkomt. Mede door die koers kreeg Stewart namelijk afgelopen maand de kans om de Amerikaanse president meer dan een half uur lang (niet al te kritisch) aan de tand te voelen over diens beleid, wat leidde tot recordkijkcijfers.

Ondanks dat het logisch was dat Obama bij zijn grootste vriend in de show ging zitten, spreekt het ook weer boekdelen dat de toch al gevierde Jon Stewart de president aan zijn desk kon krijgen. Maar vanuit het perspectief van Obama alleen maar slim.

Onzekerheden
Stewart is namelijk feller, actiever en energieker en symboliseert daarmee de opkomst van een volledig nieuwe generatie talkshowpresentatoren, zo tekenen ook Amerikaanse tv-recensenten op.

Het debacle met het verplaatsen van het uitzendtijdstip van Jay Leno, eind vorig jaar, heeft laten zien dat ook Leno niet standaard hoge ogen gooit. David Letterman's zwakke hart is een indicatie dat hij er niet eeuwig zal zijn.

Die plekken worden ooit opgevuld; de talkshowhost die nĂș goed scoort, kan dus over een paar jaar zomaar The Tonight Show of The Late Show presenteren. Al heeft Conan O'Brien, het eerste talkshowwonder, laten zien dat het ook dan maar spannend blijft of je overleeft.

Reageren