Jon Stewart invloedrijkste man

The Daily Show-presentator Jon Stewart is door de Amerikaanse website Askmen.com uitgeroepen tot meest invloedrijke Amerikaan van 2010. Dat maakte het medium woensdag bekend. Stewart verslaat zelfs president Obama, die op een 21e plek eindigde.

Askmen.com organiseert jaarlijks de verkiezing van de Top 49 van Meest Invloedrijke Mannen.

Lezers van de website kunnen mannen dichter bij of verder weg van de nummer 1-positie stemmen. De insteek van de verkiezing is dat de gekozen mannen tenminste de uitstraling moeten hebben alsof ze geboren invloedrijke leiders zijn.

Betrouwbaar
Kennelijk geldt dat dit jaar dus vooral voor Jon Stewart, maar of dat nou zoveel wil zeggen is niet geheel zeker. Vorig jaar won namelijk Don Draper de verkiezing. Maar die bestaat niet echt; het is een karakter uit de tv-serie Mad Men.

Feit is wel dat Amerikaanse talkshows sinds het aantreden van Barack Obama als president, steeds meer een politieke kleur kiezen. In het overwegend conservatieve Amerika is dat nogal eens de 'rechtse kant' van medialand.

Stewart is een van de meest succesvolle 'linkse' talkshowpresentatoren en ventileert altijd fel zijn mening, waarbij menig Republikeins politicus de wind van voren kan krijgen. Maar ook andere organisaties die het wagen iets fout te doen, kunnen Stewarts repliek verwachten. Mede daardoor werd Jon al gekozen tot meest betrouwbare nieuwslezer van de VS: omdat hij overkomt als een eerlijk iemand.

Reageren