Joris Linssen aan de slag met vluchtelingen

Joris Linssen presenteert vanaf eind november het nieuwe programma Joris United. Daarin herenigt hij vluchtelingen met hun familie.

Joris reist met Nederlandse vluchtelingen terug naar hun geboorteland en herenigt ze daar met hun moeder, zus of beste vriend. Onderweg bespreken ze de dilemma's en keuzes waar vluchtelingen vaak voor komen te staan en bezoeken ze de kampen waar de vluchtelingen vaak lang zaten.

Hello Goodbye

Joris bedacht het idee tijdens de opnamen van Hello Goodbye. "In de acht jaar dat ik dat tv-programma presenteerde, vond ik de gezinsherenigingen van vluchtelingen altijd heel aangrijpend. Nu ga ik samen met vluchtelingen terug naar de regio die ze moesten ontvluchten en uiteindelijk is er een ontmoeting met hun dierbaren, van wie ze dachten dat ze ze nooit meer zouden zien. Deze verhalen hebben mij diep geraakt en zullen ook de kijker niet onberoerd laten.”

Begin dit jaar maakte de presentator nog bekend te stoppen met Hello Goodbye. Hij liet toen weten: "Ik heb alle hoeken en gaten van Schiphol gezien en van het programma ook, daarom is het tijd voor iets anders." Klaas Drupsteen neemt de presentatie van het programma over.

Hutu's en Tutsi's

De eerste aflevering is op 22 november te zien. Daarin staat Billy (41) centraal. Hij vlucht op z’n 21ste uit Burundi vanwege het conflict tussen Hutu’s en Tutsi’s. Een kwart miljoen Burundezen komen hierbij om en honderdduizenden vluchten voor het geweld. Billy heeft tot dan een goed leven. Dan wordt de universiteit waar hij studeert vanuit de lucht beschoten. Van het ene op het andere moment moet hij rennen voor zijn leven. Hij heeft geen tijd om spullen mee te nemen, laat staan afscheid te nemen.  Joris Linssen regelt een ontmoeting in Rwanda met moeder Billy en zijn nog levende broers en zus.

Joris United - 22 november 21.30, Ned. 1

Reageren