Journaal in 2013 in HD

Het NOS Journaal gaat waarschijnlijk in 2013 in High Definition-kwaliteit uitzenden. Dat zegt een woordvoerster van de omroep.

De verwachting is dat eind 2012, begin 2013 alle voorbereidingen getroffen zijn om het Journaal in HD te kunnen uitzenden. Dat is namelijk nog niet zo makkelijk.

Prijzig
"De verwachting is eind 2012, begin 2013. Ook dit is een operatie, want als je een HD-studio hebt, inclusief montage- en productieomgeving, dan moeten ook ogenschijnlijk kleine dingen als alle cameraploegen in het land over op HD", zegt de woordvoerster.

Op dit moment worden door de NOS alleen bepaalde sportevenementen in HD uitgezonden. Naast veel grote veranderingen in de apparatuur is een dergelijke operatie namelijk behoorlijk prijzig.

Bezuinigingen
De woordvoerster snapt wel waarom het zo lang duurt om de hoge kwaliteit ook daadwerkelijk op de buis te krijgen. "In deze tijd van bezuinigingen wordt het geld in programma’s gestoken en niet in techniek", zegt zij.

Wanneer de NOS precies omgaat, is niet te zeggen. De omroep is teveel afhankelijk van andere partijen. "Je moet niet vergeten dat belangrijke nieuws- en beeldleveranciers nu nog steeds in SD (Standard Definition, red.) aanleveren", zegt de zegsvrouw.

Reageren