Journalist Jan Blokker overleden

Gouden Televizier-Ring winnaar Jan Blokker is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De journalist werkt in de jaren '60 mee aan het VARA-programma Zo Is Het Toevallig Ook Nog 's Een Keer, waarvoor hij in 1966 werd beloond met de Gouden Televizier-Ring.

Jan Blokker begon in 1952 als leerling-verslaggever bij Het Parool, waarvoor hij op verzoek van Simon Carmiggelt filmrecensies ging schrijven.

In 1954 werd hij filmredacteur bij het Algemeen Handelsblad. Jarenlang werkte hij als eindredacteur televisie bij de VPRO en adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant.

Een publiek figuur werd Blokker vooral als dagbladcolumnist. Sinds 1967 schreef hij columns over politiek en samenleving voor de Volkskrant. In 2006 stapte hij, na een conflict met de hoofdredactie, over naar nrc.next en NRC Handelsblad.

Blokker schreef filmscenario´s, kinderboeken en romans. Voor zijn debuutnovelle Séjour ontving hij in 1950 de Reina Prinsen Geerligsprijs. In 1966 won hij de Gouden Televizier-Ring voor zijn bijdragen aan het VARA-programma Zo Is 't Toevallig Ook Nog 'ns Een Keer. In 2003 ontving Blokker de Gouden Ganzenveer voor zijn bijdrage aan de geschreven cultuur. Ook werd hij tweemaal met een Gouden Kalf onderscheiden.

Met zonen Jan en Bas - Blokker heeft vier kinderen - maakte hij boeken over vaderlandse en bijbelse geschiedenis.

Reageren