Julia Samuël dagenlang gegijzeld

Oud Veronica-presentatrice Julia Samuël is een paar weken geleden gegijzeld door Selekarebellen in Berbérati in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

De 53-jarige actrice was in Afrika voor haar werk voor de stichting Drive Against Malaria. "We keerden terug van onze hulpdorpen en kwamen na een vermoeiende rit van twee dagen aan in Berbérati, tweehonderd kilometer van de grens met Kameroen", vertelt de presentatrice aan RTL Boulevard. "Net op het moment waarop we dachten: we hebben het gered, werden we overvallen door Selekarebellen."

Dagenlang in doodsangst

Rebellen hielden Samuël en oprichter David Robertson dagenlang onder schot en ze mochten niet eten, lezen, schrijven of spreken. "If you move we shoot, kregen we te horen", aldus Samuël. Het waren beangstigende dagen voor Julia en David. “Vooral de nachten waren zenuwslopend. We werden voortdurend bedreigd."

"Er waren geen sanitaire voorzieningen, behalve een gat in de grond en een hoog risico op allerlei ziekten. Dagen gevuld met stiltes, angst, paniek, agressie en niet wetend wat er gebeuren gaat. Angst om de hoop te verliezen in deze levensbedreigende situatie."

Stiekem gevlucht

Het tweetal wist stiekem met een mobiele telefoon berichten naar Kameroen te sturen. "We hadden geen idee of deze aankwamen omdat alle zendtorens buiten werking zijn gesteld door Seleka." Na een aantal angstige dagen wist ze te ontsnappen, een van de opstandelingen liet ze namelijk vrij. Met behulp van missionarissen vluchtte het tweetal naar Kameroen en hield zich nog een tijdje stil.

Reageren