Juliana II

In het derde deel van de nieuwe dramareeks over koningin Juliana belanden we aan in de meest besproken periode van haar leven: de jaren waarin de vorstin zich liet leiden door gebedsgenezeres Greet Hofmans.

Deze naoorlogse versie van Jomanda was in 1948 nota bene door prins Bernhard naar paleis Soestdijk gehaald om iets te doen aan de oogkwaal van de pasgeboren prinses Marijke (later Christina).

Dreigende scheiding
Al snel bleek dat Hofmans' kuren niet werkten, maar haar dwingende persoonlijkheid en pacifistische ideeën maakten desondanks diepe indruk op onze vorstin. Dit tot grote ergernis en bezorgdheid van manlief Bernhard, prinses Beatrix en het voltallige Nederlandse kabinet. Een scheiding en een constitutionele crisis dreigden, maar zo ver kwam het niet.

Fasseur
Afgelopen najaar verscheen een nieuwe biografie over koningin Juliana, waarvoor auteur Cees Fasseur als eerste toegang kreeg tot het archief over de zogenaamde 'Greet Hofmans-affaire'. Uit het lang geheim gebleven rapport van de commissie Beel bleek dat Juliana geloofde dat Bernhard haar met pesterijen gek wilde maken, om haar zo van de troon te kunnen stoten.

Interpretatie
Fasseur weerlegt deze complottheorie: volgens hem bewijzen de stukken juist dat Bernhard gewoon zijn vrouw terug wilde. De aflevering van vanavond is opgenomen in de zomer van 2008, dus vóór het boek van Fasseur verscheen. Benieuwd hoe de makers van de dramaserie het verhaal rond de Hofmans-affaire geïnterpreteerd hebben.

Reageren