Jurylid Eszteca Noya: 'Wij zijn sympathiek'

Donderdag gaan de allesbepalende bootcamp-rondes van So you think you can dance van start. Jurylid Eszteca Noya (34) is er klaar voor. Als danser reisde hij de hele wereld over met onder anderen Missy Elliot, Donna Summer en de Spice Girls en in 2001 opende de geboren Amsterdammer zijn eigen dansschool in de hoofdstad. Nu zoekt hij met drie collega's naar grootste danstalent van Nederland.

Door Monique van der Hoef

Hoe bevalt als het jurylid van So you think you can dance?

"Ik kende de show al uit Amerika en hij is incredible. Normaal kijk ik niet naar talentenjachten, want ik vind de reacties van de jury vaak zo jammer. Maar in dit programma is de jury sympathiek en we geven de afvallers bruikbaar advies mee. Het is dus hartstikke leuk om in de jury te zitten, maar soms vind ik het ook moeilijk. Er kwamen tijdens de audities zoveel verschillende danssoorten voorbij, dat je scherp moet blijven om de mensen met talent eruit te pikken."

Waaraan kun je zien dat een danser talent heeft?

"Dansen is voor mij een kunstvorm die iedereen op zijn eigen manier interpreteert. Een danser heeft talent wanneer hij gevoel en emotie kan overbrengen. En hij moet het ├ęcht willen, want zonder die gedrevenheid kom je er niet."

Wat vind je van het niveau van de kandidaten?

"Ze zijn heel goed. Ik kom veel in het buitenland en daar is het niveau vaak hoger dan in Nederland. Hier lopen we meestal een paar jaar achter. Maar de ontwikkeling is de laatste jaren heel snel gegaan en dit komt vooral doordat dansers op sites als Youtube kunnen zien wat de rest van de wereld doet. Hierdoor wordt nu op internationaal niveau gedanst en bij de kandidaten kun je deze vooruitgang zeker zien."

Wat wil jij echt niet zien op de dansvloer?

"Mensen die denken dat ze de beste zijn, maar er eigenlijk heel weinig van kunnen. Dat zie je vaak in Nederland. Als ze al een beetje kunnen dansen, gaan ze er onterecht mee te koop lopen. Dat vind ik echt fout."

Hoe ziet de toekomst van de winnaar na So you think you can dance eruit?

"De danser die deze show wint, gaat volgens mij een grote toekomst tegemoet. Het is super dat hij of zij een solo in de nieuwe musical Footloose krijgt een geldbedrag van 20.000 euro. Bovendien krijgt de winnaar een opleiding in Amerika. Je verder ontwikkelen in het buitenland is een onbetaalbare ervaring."

Wat kunnen we nog verwachten in de show?

"De kandidaten die na het drilkamp zijn overgebleven, moeten voor elke liveshow een nieuwe dansstijl leren. Dat gaat bloed, zweet en tranen kosten. Om al die verschillende dansstijlen in korte tijd op te pikken heb je echt hele snelle hersencellen nodig."

So you think you can dance is iedere donderdag te zien om 20.30 uur op RTL 5.

Reageren