Kate & William: de bruiloft van de eeuw

26 april 2011 13:15 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

De Europese royals zijn al maanden bezig met het samenstellen van de perfecte outfit; beroemdheden bedelen om een uitnodiging voor 'de bruiloft van de eeuw'. De Britse prins William en zijn liefje Kate Middleton geven elkaar op 29 april het jawoord. Wij lichten alvast een tipje van de sluier op van de mooiste dag uit het leven van Kate en haar droomprins.

2011 is een bijzonder jaar voor het Britse koningshuis: Queen Elizabeth bereikte 21 april de respectabele leeftijd van 85, haar echtgenoot prins Philip wordt op 10 juni 90 jaar. Grote mijlpalen. Maar waarnaar het Britse volk pas echt reikhalzend uitkijkt, is de bruiloft van prins William (28) en burgermeisje Kate Middleton (29). Al was het maar omdat premier David Cameron zo genereus was zijn landgenoten op 29 april vrij te geven om het feest mee te vieren.

Afvalrace
En het wordt een spektakel. Met 15 miljoen euro is het in elke geval de duurste bruiloft aller tijden. Voor het zover is, hebben William en Kate enkele moeilijke beslissingen moeten nemen. Net als elk koppel worstelden ze met de gastenlijst. Wie nodig je uit en wie niet? Uiteindelijk viel er bij 1900 van hun beste vrienden een uitnodiging op de mat. Zij mogen allemaal bij de huwelijksplechtigheid in de Londense Westminster Abbey aanwezig zijn. Dan begint de grote afvalrace: 600 gasten mogen naar de lunchreceptie die koningin Elizabeth daarna aanbiedt op Buckingham Palace, 300 gelukkigen zijn uitgenodigd voor het etentje dat prins Charles ’s avonds geeft voor zijn zoon en schoondochter. Daarna maakt Charles zich uit de voeten en verandert het paleis in een nachtclub.

Geen Obama
De gastenlijst is strikt geheim, al lekte er al wel het een en ander uit. Willem-Alexander en Máxima zullen Nederland vertegenwoordigen, David en Victoria Beckham mogen ook komen, net als filmregisseur Guy Ritchie en komiek Rowan Atkinson. De Amerikaanse president Barack Obama mag thuisblijven en ook Sarah Ferguson, de ex-vrouw van Williams oom Andrew, kon fluiten naar een uitnodiging. Zij heeft een schandaaltje te veel aan haar voormalig koninklijke achterste kleven. De limiet werd vorig jaar bereikt, toen ze voor een verborgen camera zonder blikken of blozen 800.000 euro omkoopgeld rekende voor het regelen van een onderonsje met haar ex-man. Enkele Britse ‘Jannen met de pet’ mogen zich ook optuigen voor het koninklijke feestje. Om de band met het volk aan te halen nodigde William een aantal vrijwilligers van zijn favoriete goede doelen uit en inviteerde Kate onder anderen de bakker, slager en plaatselijke pubhouder uit haar geboortedorp.

De kus
De gasten moeten zich aan een strikt protocol houden. De genodigden van de bruid zitten aan de linkerkant van de kerk, Williams gezelschap zit rechts. En hoe hoger geplaatst de gasten, hoe later ze mogen komen. Koningin Elizabeth zal dus nét voor Kate arriveren. De ceremonie start om elf uur ’s ochtends (Britse tijd). Een kwartier eerder vertrekt Kate vanaf Buckingham Palace naar de Westminster Abbey. Na de ceremonie wordt het stel in een open koets teruggereden naar het paleis, waarna ze zullen verschijnen op het balkon. De jurk die Kate draagt, blijft nog geheim.

Vrije uitloopeieren
De bruidstaarten zijn wel bekendgemaakt. De bruid wilde graag een wit en crèmekleurige vruchtentaart die bestaat uit meerdere lagen. Enkele ingrediënten: rozijnen, walnoten, kersen, geraspte sinaasappel en citroen, cognac, vrije uitloopeieren en meel. De taart is gedecoreerd met eetbare bloemen en de initialen van het stel. Als tweede taart heeft William gekozen voor een baksel met pure chocolade en gemalen biscuit, naar een geheim koninklijk recept. Al maanden zijn souvenirs te koop om nog lang na te genieten van de bruiloft: postzegels, munten, servies, handdoeken, maar ook Kate-barbiepoppen, -theezakjes en -teddyberen. Een Britse kunstenares biedt een alternatief voor diegenen die er nu al genoeg van hebben: handbeschilderde bruiloftkotszakjes. Ze kosten slechts drie pond per stuk en de kunstenares garandeert levering vóór de grote dag.

Meer over