Kathryn Joosten (72) overleden

Actrice Kathryn Joosten, beter bekend als de brommerige Karen McCluskey in Desperate Housewives, is 1 juni op 72-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longkanker.

Kathryn Joosten overleed nog geen maand nadat haar personage Karen McCluskey bezweek aan longkanker in de laatste aflevering van Desperate Housewives

Verpleegster
Joosten werkte tot haar 42e als verpleegster in diverse psychiatrische instellingen, tot ze besloot haar droom actrice te worden na te jagen. Ze verhuisde zonder belofte aan de bak te komen van Chicago naar Los Angeles. Om geld te besparen trok ze tijdelijk bij haar zoon in en sliep ze weken op zijn bank, tot ze haar eerste rol te pakken had.

Emmy's
In Nederland viel Kathryn voor het eerst op door haar rol als secretaresse Dolores Landingham in The West Wing, maar vanaf 2004 was ze wereldwijd bekend als de bijdehante Karen McCluskey in Desperate Housewives. Ze won maar liefst twee Emmy Awards voor haar rol.

Longkanker
In 2001 en 2009 werd longkanker bij haar vastgesteld. Ze wist de ziekte tot twee keer toe te verslaan en zette zich daarnaast in als woordvoerder om de aandoening bespreekbaar te maken. Om die reden was ze ook blij dat haar personage in Desperate Housewives te maken kreeg met dezelfde ziekte.

In wat een van haar laatste interviews zou blijken, vertelde ze: "Het was wel zwaar, omdat ik er op stond dat de makers het verloop van de ziekte en alles wat erbij komt kijken zo realistisch mogelijk in beeld zouden brengen. Dat is gelukt, maar daardoor komt het wel erg dichtbij. Ik grap weleens dat de dood van Karen aanvoelt als een soort generale repetitie voor me, maar eerlijk gezegd werkt dat juist erg bevrijdend."   

Reageren