Kees Prins maakt serie over Mussert

Acteur Kees Prins werkt aan een serie over Anton Mussert, de NSB partijleider die in de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de nazi's. 

Volgens Prins is Mussert een 'hele wonderlijke figuur'. Het is een tragisch verhaal van een man met grootheidswaan die na de oorlog ter dood werd veroordeeld en geëxecuteerd. Het is de vraag of hij zo terecht aan zijn eind is gekomen”, zei Prins voor de RKK-radio. 

Waalsdorpervlakte

Mussert was van 1942 tot het einde van de oorlog in 1945 hoofd van de NSB en werd door de Duitsers erkend als leider van het Nederlandse volk. Hij bleef Hiter trouw tot na diens dood. Hij werd op 7 mei 1946 geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte. Prins: „Er zijn vragen of die rechtsgang eigenlijk wel geldig was. Het is mooi om dat verhaal te vertellen terwijl je een man ziet die eigenlijk tot het einde toe in zijn ideeën is blijven geloven terwijl je alles om hem heen in elkaar ziet storten.”

Staatsgeheim

Opvallend is dat de laatste woorden van Mussert voor zijn dood staatsgeheim zijn. Die worden pas in 2021 openbaar. Waarschijnlijk gaat Kees Prins daar niet op wachten. 

Reageren