Kerst op TV (25 december)

Gezellig met elkaar rond de kerstboom en voor de tv. Want er is veel Kerst op tv! Maar wat moet je zien op eerste kerstdag? Onze tips:

Op TV: Kersttoespraak Koningin Beatrix

Koningin Beatrix heeft een zorgelijk jaar achter de rug. Het ski-ongeval van prins Johan Friso wierp in 2012 een lange schaduw over het leven van de vorstin en de rest van de koninklijke familie. Sinds hij op 17 februari in Oostenrijk bedolven raakte onder een lawine ligt de tweede zoon van Beatrix met ernstig hersenletsel in coma. Toch wordt zij geacht vanmiddag in haar kersttoespraak weer een sprankje hoop te laten doorklinken. Het is voor de 33ste keer dat de koningin het feest van het licht aangrijpt om voor de camera stichtende woorden te spreken tot haar onderdanen. Beatrix hoeft er de deur niet voor uit: zij komt tot ons vanuit haar woonpaleis Huis ten Bosch in Den Haag. In haar kerstspeeches toont de vorstin zich altijd sociaal bewogen, spiritueel en gelovig. In 2010 hamerde ze op maatschappelijke verbondenheid, respect voor elkaar en solidariteit. Vorig jaar stelde ze de armoede en ongelijkheid in de wereld aan de kaak en hekelde ze mensen die de aarde vervuilen en alleen uit zijn op eigen gewin.

Dinsdag 25 december, 13.00 ned. 1

Op TV: Kerst met de zandtovenaar

Kerst vieren in het zand, leuk! Neehee, niet op het strand, maar gewoon: voor de tv. Zandtovenaar Gert van der Vijver beeldt met zijn zandtekeningen de geboorte van Jezus uit. Het kerstverhaal is al op ontelbare wijzen verteld en uitgebeeld. Maar Gert van der Vijver geeft er een nieuwe dimensie aan in Kerst met de zandtovenaar. Vanuit de historische binnenstad in Gouda brengt hij het kerstverhaal tot leven voor een live-publiek met zijn bijzondere zandtekeningen. De fabelachtige zandcreaties van de zandtovenaar worden afgewisseld met kerstliederen die worden gezongen door onder meer Iris Kroes, Aliyah Kolf, Douwe Bob, Ralf Mackenbach en VanVelzen. Dit bijzondere kerstverhaal in beeld en geluid wordt aan elkaar gepraat door Charly Luske.
Dinsdag 25 december, 17.00 ned. 3

Toch liever een leuke kerstfilm zien? Onze tips:
1. Love Actually > Bestel hier voor slechts € 6,99
2. Ice Age kerstspecial >  Bestel hier voor slechts € 7,99
3. Intouchables > Bestel hier voor slechts € 15,99
4. Ice Age 4: Continental Drift > Bestel hier voor slechts € 17,99
5. The Dark Knight rises > Bestel hier voor slechts € 17,99   

Op TV: Liefs uit…kerstspecial

Het is zo vanzelfsprekend: Kerst is een tijd van samenzijn. Uitgebreid dineren en cadeautjes uitpakken bij de kerstboom. Wanneer je grote liefde in het buitenland woont, is het vaak nog maar de vraag of het lukt om de feestdagen samen door te brengen. De stellen van Liefs uit... kunnen hierover meepraten. Yvon Jaspers volgde koppels die er alles voor over hebben om samen met hun lief een toekomst in Nederland op te bouwen. In de kerstspecial gaat Yvon opnieuw langs bij de tortelduifjes. Ze klopt onder meer aan bij Fenna, Rahman en baby Junes. De Friese Fenna (23) deed vrijwilligerswerk in Ghana, waar ze de knappe Rahman ontmoette. Tijdens een salsadans sloeg de vonk over en een jaar later was het stel al getrouwd. Fenna raakte zwanger, maar keerde terug naar Nederland. Op 18 augustus 2011 werd baby Junes geboren. Het lukte Rahman niet om bij de bevalling te zijn. Hoe is het nu met het gezinnetje?

Dinsdag 25 december, 20.20 ned. 1

Op TV: André Rieu, Kerst bij mij thuis

André Rieu nodigt heel Nederland vanavond uit voor een intiem kerstconcert bij hem thuis. Via de tv ben je van harte welkom in het middeleeuwse kasteel(tje) van André. Met een beetje HD is het net alsof je echt bij de vioolvirtuoos rond de kerstboom zit in het romantische optrekje in Limburg. In zijn natuurlijke habitat voert André op deze Eerste Kerstdag 26 van de mooiste kerstklassiekers uit. Dat doet de wereldster natuurlijk niet alleen: hij wordt bijgestaan door zijn Johann Strauss Orkest, de platin tenors, de Australische sopraan Mirusia Louwerse, de Braziliaanse operazangeres Carla Maffioletti, de Zuid-Afrikaanse sopraan Kimmy Skota, het mannenkoor Mastrechter Staar én kinderkoor Sjamaes. Dit bonte internationale muziekgezelschap brengt twee uur lang de prachtigste klanken ten gehore in André’s prachtig versierde tuin - besneeuwd en wel - en in de St. Pieterskerk tegenover zijn huis. Een lust voor het oor. Om het feest een extra persoonlijk tintje te geven, vertelt de koning van de wals voor zijn open haard bovendien hoe hij zelf Kerstmis doorbrengt met zijn geliefden.

Dinsdag 25 december, 21.15 ned. 1

Op TV: Joris’ Kerstboom

Voor de derde keer op rij staat Joris Linssen naast een heel grote kerstboom op De parade in Den Bosch. Voor de Sint-Janskathedraal ontvangt hij mensen met de meest uiteenlopende verhalen. Ze vertellen over een dierbare en hangen samen met Joris een foto van de geliefde persoon in de kerstboom. Aan het eind van de avond hangt de boom als één groot eerbetoon vol met foto’s. In 2010 sprak Joris onder meer een man aan die in de boom een mooi plekje zocht voor een foto van zijn vrouw. Hij werd in 1995 uitgezonden naar Bosnië en ontwikkelde terug in Nederland een posttraumatische stressstoornis. De man dronk veel, had weinig aandacht voor zijn gezin en dacht veel aan zijn tijd in Bosnië. Met de foto wilde hij zijn vrouw bedanken voor haar onvoorwaardelijke steun. „Ze betekent heel veel voor me”, zei hij. „Ze is alles voor me. Een maatje, een fantastische vrouw en een goede moeder voor mijn kinderen.” Wie ontmoet Joris dit jaar bij zijn kerstboom?

Dinsdag 25 december, 21.10 ned. 2

Reageren