Kerstrecept: Gebakken lamsfilet met kruidenkorst

Gebakken lamsfilet met kruidenkorst met een frisse abrikozen couscous-salade is het favoriete gerecht van Cecile (12).

Cecile is een van de laatste twaalf kandidaten in Junior Masterchef. Ze vertelt waarom ze dit gerecht koos: "Ik vind heel veel dingen lekker dus kon ik moeilijk kiezen. Ik van alles gecombineerd. Buitenlandse gerechten maak ik graag en couscous vind ik erg lekker en leuk om te maken. Het recept voor de lamsfilet heb ik van mijn neef gekregen, die heeft dit gerecht een keer voor mijn oma’s verjaardag gekookt en dat vond ik superlekker. Ik heb de kruiden voor de kruidenkorst er zelf bij bedacht en ik gebruik panco en Moldonzout in plaats van normaal broodkruim en zout omdat ik dat nét even wat lekkerder vind."

Ingrediënten voor de lam met kruidenkorst:
* 2 lamsfilets (kort bakken, dus geen suddervlees!) 
* Maldonzout
* Flinke bos verse munt
* Flinke bos verse peterselie
* Flinke bos verse koriander  
* 50 gram panco (Japans broodkruim)
* 1 eetlepel groene mosterd
* Olijfolie
* Vloeibare bakboter en olijfolie om in te bakken

Ingrediënten abrikozen couscous-salade:
* 200 gram couscous
* 100 gram gedroogde abrikozen
* 1 rode paprika
* 1 gele punt paprika
* 1 komkommer
* 1 sjalotje 
* 1 citroen biologisch (i.v.m. raspen)
* 1 dl olijfolie
* Fijne mosterd
* Bosje verse krulpeterselie
* Bosje verse munt
* Bosje verse koriander
* Ras el hanout (Marokkaans kruidenmengsel) 
* Zout & peper
* Bakje Griekse of biologische dikke yoghurt

Benodigdheden:
Dunschiller
Mixkom
Mixer
Rasp

Bereiding:
Zet de oven aan op 180 graden. Mix de panco en de kruiden in een mixer fijn en voeg een scheutje olijfolie en wat peper en zout toe. Bestrooi het lam met wat peper en zout en bak de lamsfilet in een gloeiend hete pan in boter met wat olie snel bruin aan beide kanten.

Haal uit de pan en leg het op een ovenplaat. Smeer de bovenkant in met de groene mosterd en strooi het kruidenmengsel erover heen, druk een beetje aan zodat er een korst ontstaat op het lam. 

Zet hem in de al voorverwarmde oven zo'n 10 minuten. Haal het lam eruit en laat het nog 10 minuten rusten onder wat zilverfolie. Snij de lamsfilet in mooie dikke plakken.

Zet het water op het vuur en breng aan de kook (evenveel water als couscous; dus 100 ml water als je 100 gram couscous klaar wilt maken; 100 gram is voor 1 persoon ). Wel intussen de abrikozen en snij de paprika in kleine blokjes en het sjalotje in hele kleine stukjes. Schil de komkommer, haal de zaadlijst eruit en snij ongeveer even groot als de paprika.

Scheur en snij de verse kruiden heel fijn. Zet een koekenpan op het vuur en bak de paprika even aan voeg nu het sjalotje en de komkommer toe. Bak geheel ongeveer 15 minuutjes. Doe het sap van een halve citroen in een bakje samen met een halve eetlepel mosterd en een scheutje olijfolie, klop dit even met de garde tot een dressing.

Als het water kookt doe je de couscous er bij, zet je het vuur uit en doe je de deksel op de pan.  Laat ongeveer 5 minuten wellen met de deksel erop schep dan even om en doe er ongeveer 3kwart van de dressing, de fijngesneden kruiden en een beetje ras el hanout bij en zet de deksel er nog even op. Snij de gewelde abrikozen in even grote stukjes als de paprika en de komkommer. Doe de couscous in een bak en doe de paprika, komkommer en de abrikoos erbij, voeg nu de geraspte schil van een kwart citroen toe. Roer alles goed door.

Doe de yoghurt  in een bakje en doe er nog wat fijn gesneden munt en een beetje citroensap doorheen, serveer dit er in een apart bakje erbij.

Voeg nog wat zout en/of peper naar smaak toe.

Reageren