Kijken In De Ziel: Toptrainers

Kijken in de ziel over psychiaters kreeg afgelopen maand de Nipkowschijf. Vanavond is de nieuwe variant van journalist Coen Verbraak (44) op tv. Zeven topvoetbalcoaches onder wie Guus Hiddink, Louis van Gaal en Bert van Marwijk vertellen over de psychologie van hun vak. Vijf vragen aan Coen.

Leuk idee, dan moet je die grote namen nog strikken…
"Ik moest een charmeoffensief inzetten, want het kostte relatief veel van hun tijd. Sommigen had ik al eerder ontmoet; dat maakte het gemakkelijker. En ik had de dvd van het programma met de psychiaters. Uiteindelijk gingen ze alle zeven akkoord. Gelukkig!"

Wat wil je laten zien?
"Dat de coaches gepassioneerde en zeer betrokken mensen zijn, die goed en veel nadenken over hun vak. Het is ook een mooi tijdsbeeld met overeenkomsten en verschillen in opvattingen."

Hoe anders is jouw aanpak?
"Ik ben geen voetbaljournalist. Ik wil weten waarom deze trainers doen en laten wat ze doen en laten. Hoe kun je spelers beter maken? Wat moet je daarvoor kunnen? Waar loop je tegenaan? En in hoeverre moet, mag, kun of wil je ingrijpen in het privéleven van een voetballer?"

Kijk je nu zelf ook anders tegen voetbal aan?
"Er gaat veel meer in het voetbal om dan wij als kijker denken. Veel jongens spelen bijvoorbeeld drie wedstrijden in een week. Dat betekent dat ze maar één dag in de week vrij zijn. Daar sta je niet zo bij stil."

Welke coach maakte de meeste indruk op je?
"Ze voegen allemaal een kleur toe aan het palet. Ik had niet gedacht dat Van Marwijk zo open en eerlijk zou zijn en zo veel van zichzelf zou laten zien. Enkele trainers hebben al jong hun vader verloren. Dat vond ik een opvallende overeenkomst. Als ze dat vertellen, zit daar een jongetje van acht zijn verhaal te doen. Dat maakt diepe indruk."

Reageren