Kijktip | AVRO Close Up: En Brigitte schiep Bardot

Het noemen van haar initialen was genoeg om mannen in opperste verrukking te brengen. Ooh Lala! BB, Brigitte Bardot: sekssymbool van de jaren vijftig en zestig, volgens velen de mooiste vrouw aller tijden. Maar ze was veel meer dan dat. Een ode aan de Franse filmster, zangeres en pin-up naar aanleiding van de documentaire En Brigitte schiep Bardot, die de AVRO dinsdag uitzendt.

Regisseur Roger Vadim wond er geen doekjes om: God schiep de vrouw en dat kon niemand anders zijn dan Brigitte Bardot, zijn vrouw en muze.

Filmster
In de film Eh Dieu... créa la femme liet hij haar in een café dansen zoals op het witte doek nog nooit iemand had gedanst: blootsvoets, uitdagend, sensueel, opzwepend. Ze trok haar rok omhoog, gooide haar lange blote benen in de lucht, schudde met haar heupen, kronkelde om haar partner heen, sprong op tafel en wierp de toeschouwers zwoele blikken toe.

Het zweet moet menig mannelijke bioscoopbezoeker in de handen hebben gestaan. In 1956 waren erotiek en seks in het openbaar nog taboe. Met Brigitte Bardot kwam daar verandering in.

Ongrijpbaar
"Ik heb slechts passies gekend", onthult ze in haar biografie. "Ik heb nooit een man ontmoet die mij echt waardig was." Het paste bij haar imago: ongrijpbaar, maar niet onbereikbaar zoals Marilyn Monroe en Sophia Loren, de andere filmgodinnen uit die tijd. Iedereen hield van haar.

Lees het hele verhaal in de Televizier 50 die nu in de winkels ligt.

Reageren