Kinderen Geen Bezwaar stopt noodgedwongen

Comedyserie Kinderen Geen Bezwaar moet noodgedwongen stoppen. Volgens de zenderbazen horen de vermakelijke belevenissen van Gerard, Maud en de rest niet langer thuis bij de publieke omroep.

De vraag of de publieke omroep vermaak zou moeten uitzenden speelt al langer. Schrijver en Kinderen Geen Bezwaar (KGB) bedenker Haye van der Heyden vertelt aan Televizier.nl: "De stekker was er vorig seizoen bijna om dezelfde reden al uitgetrokken. Toen mochten we nog een nieuwe serie maken, maar daar was nu geen sprake van. We moesten zelfs per direct stoppen."

Nog 6 afleveringen
"Gelukkig had de VARA daar geen boodschap aan en krijgen we de kans er een fatsoenlijk einde aan te breien. We mogen nog zes afleveringen maken en dan is 't na 210 afleveringen en acht jaar klaar. Ik heb ze inmiddels geschreven. Geen idee wanneer ze worden opgenomen of uitgezonden, maar daarin wordt langzaam maar zeker naar een climax gebouwd die terughaakt op de allereerste aflevering."

Jammer
Van der Heyden baalt van het besluit. "Er was nog genoeg wat ik had kunnen doen met deze personages. Dat de serie te veel zou kosten, vind ik ook wat eigenaardig omdat de productiekosten van KGB vrij laag zijn. Het gaat om een kleine cast die op steeds dezelfde sets spelen, zonder kostbare zaken als filmen op locatie of totaal nieuwe sets. De gemiddelde aflevering kost rond de 80.000 euro. Dat bedrag klinkt misschien pittig, maar één aflevering van Het Schaep Met de 5 Pooten vraagt een budget van zeker 300.000."

Geen Nederlandse comedy meer 
"Wat ik bovendien erg jammer vind, is dat naast Kinderen Geen Bezwaar ook Iedereen is Gek op Jack gaat stoppen op RTL 4. Dat betekent dat er straks niet één Nederlandse comedyserie meer te zien is op televisie. Dat is vreselijk zonde wat mij betreft."

Geen vervolg 
Aan de populariteit van de reeks zal het niet gelegen hebben. Kinderen Geen Bezwaar scoort, zelfs in de herhalingen, een slordige één miljoen kijkers. Ondanks de grote populariteit van de serie, sluit Van der Heyden een doorstart bij een commerciele zender volledig uit. "Dat heb ik bij het begin al vast laten leggen, toen ik zag wat verhuizen naar een commerciele zender deed met Het Zonnetje in Huis. Onderbroken worden door reclames vind ik geen prettig idee." 

Houdbaarheisdatum
"Daar komt bij dat tien jaar voor de meeste comedy's de uiterste houdbaarheidsdatum is gebleken. Soaps kunnen rustig dertig jaar doorgaan, maar voor een comedyserie geldt dat niet. Dat neemt niet weg dat ik het bijzonder jammer vind. Kinderen Geen Bezwaar is zonder meer het meest intensieve, creatieve en inspiratievolle project waar ik me ooit mee heb bezig gehouden."

Reageren