Kirsten: 'Ik hou nu van mezelf'

Kirsten Dunst (27) is de laatste tijd meer in het nieuws vanwege persoonlijke problemen dan vanwege Oscarwaardige acteerprestaties, maar het tij lijkt te keren. Ze heeft haar depressie overwonnen én tekende bij voor Spider-Man 4 & 5. Maandag is deel 3 voor het eerst op tv te zien.

Wat is de aantrekkingskracht van Spider-Man?

Kirsten: "Hij is zo gewoon. Als híj een held kan zijn, kan iedereen een held zijn. En ondanks dat de film helemaal uit de fantasie van de schrijver is ontsproten, zijn de verhaallijnen herkenbaar. Wie herkent verliefd worden nou niet? Ruzie krijgen met je beste vriend? Of het helemaal gehad hebben met je werk? Daarom dus."

Jij speelt zijn vriendinnetje Mary Jane. Is ze gegroeid sinds deel 1?

"In het derde deel zijn Mary-Jane en Peter Parker eindelijk samen en is ze succesvol geworden. Langzaamaan leer je haar kennen. Je ziet dat hun relatie barstjes begint te vertonen. En dat hij een donkere kant krijgt, helpt ook niet."

Ben je zelf ook veranderd sinds het begin van de Spider-Man-serie?

"Toen we het eerste deel opnamen was ik nog heel jong en naïef. Ik had nog niet de zelfverzekerdheid die ik als actrice nu wel heb. Ik vond het heel belangrijk wat anderen van me vonden en ik acteerde voor iedereen behalve voor mezelf."

http://www.televizier.nl/download.php/download_document/109495/5ca3cc9e9ace465f9d8c933ee63d0791/square

En nu?

"Nu zijn Sam (Raimi, de regisseur, red.), Tobey (Maguire, red.) en ik volwassen geworden. Ieder deel werken we beter samen. We zijn gelijkwaardig. Dat lukt niet wanneer je een tiener bent."

Je bent altijd maar het hulpeloze vriendinnetje van Spider-Man. Zou het niet eens leuk zijn als Mary-Jane superkrachten zou hebben?

"Ik heb geen enkele interesse in het spelen van een superheld. Ik mocht in Spider-Man 3 een baksteen gooien; dat was genoeg actie voor me. En als ik een superheld zou mogen spelen zou het meer een avantgardistische weerwolffilm in Parijs worden."

Alle Spider-Man-films zijn tot nu toe goed ontvangen. Wat is het geheim?

"We hebben nooit op onze lauweren gerust. We zijn gepassioneerd. De producers, de filmmaatschappij, de acteurs... We maken geen film om een film te maken: we stoppen onze hart en ziel in Spider-Man."

http://www.televizier.nl/download.php/download_document/109579/6a1709fcc70fa33bcd6c7700547bee75/article_flash

Even iets anders, je hebt vorig jaar een tijdje in een kliniek gezeten, omdat je depressief was. Hoe gaat het nu met je?

"Ik zorgde emotioneel gezien niet goed voor mezelf. Ik uitte mijn woede niet. Ik was altijd maar aardig. Als je, zoals ik, een kindster bent en je altijd verteld wordt wat je moet doen, ben je altijd maar aan het optreden. Dan creëer je iemand die afhankelijk is van de goedkeuring van anderen."

En daar ging je aan onderdoor?

"Weet je, als ik meer zelfvertrouwen had gehad en naar mezelf geluisterd zou hebben in plaats van mezelf te negeren, zou er niets aan de hand zijn geweest. Die les heb ik geleerd en nu gaat het heel goed met me. Iedereen moet ooit van zichzelf leren te houden. Ik hou nu van mezelf."

Reageren