Klappen voor tv-zender Fox

De Amerikaanse tv-zender Fox ligt dezer dagen onder vuur van een aantal interessante partijen. Zowel de Amerikaanse president Obama als een van de grootste bedrijven van het land, Microsoft, hebben het even gehad met de conservatieve zender.

Opvallend genoeg zijn de beide giganten de zender wel om totaal tegenstrijdige redenen beu.

Zo vindt de Democraat Obama Fox vooral te conservatief, en haakt Microsoft net af vanwege het te liberale karakter van Family guy, een van de series van de zender.

Conservatief protest
Fox is kritisch richting de Democratische partij sinds de Republikeinse George W. Bush aan de macht was. Toen hij opgevolgd werd door Barack, en deze laatste besloot om het beleid van George aan de tand te voelen, begon Fox ten strijde te trekken.

De zender vult nu talloze 'nieuwsprogramma's' met opsommingen van wat Barack in hun ogen allemaal fout doet. En dus heeft Barack de zender in de ban gedaan omdat hij vindt dat de zender in haar verslaggeving veel te eenzijdig kritisch is. Zo hekelt Fox in zowat alle uitzendingen Baracks plan voor een zorgstelselhervorming, waarbij zijn insteek is dat ook de allerarmsten van het land toegang krijgen tot goede medische zorg.

Democraten, tot aan de president aan toe, verschijnen niet meer voor interviews en verslaggevers van de zender krijgen geen medewerking meer bij het doen van research.

Gemiste miljoenen
Alsof dat nog niet genoeg is, liet softwaregigant Microsoft deze week een reclamedeal van meerdere miljoenen klappen omdat de computerreus het niet eens is met de invulling van een aflevering van de tekenfilm Family guy.

Eigenlijk zou de speciale aflevering een complete integratie van reclame en tekenfilm worden. De karakters zouden allemaal werken met Windows 7, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft.

Grof
Family guy is een vrij grove serie, waarin de karakters zelden tot nooit een blad voor de mond nemen. Dat is in iedere aflevering zo, en dus ook in de special die voor Microsoft gemaakt werd.

Toen de top van Microsoft echter de speciale aflevering in een voorbeschouwing zag, schrokken ze zich rot. In de aflevering komen tal van omstreden thema's naar voren. Zo worden er grapjes gemaakt over dove mensen, over de holocaust, vrouwelijke hygiëne en incest.

Imagoschade
Dat zijn, voor wie de serie niet kent, vrij normale onderwerpen voor de serie. Maar dat wist Microsoft kennelijk niet. En dus blies het miljardenbedrijf de miljoenendeal met Fox af en trok de centen terug. De officiële reden: men vreest dat de besproken onderwerpen het imago van het merk zullen schaden.

Om hoeveel geld het precies gaat, is niet bekend. Maar een reclame van 30 seconden in de zendtijd van Family guy kost normaal gesproken rond de 212.000 dollar. Het spreekt voor zich dat een half uur durende special die eigenlijk één grote reclame is, dan vele malen duurder is.

Uniek
Critici in de VS vragen zich inmiddels hardop af waar Fox mee bezig is. Het is voor zover bekend nog nooit eerder een Amerikaanse zender gelukt om zowel het Witte Huis als het grootste computerbedrijf ter wereld tegelijkertijd tegen zich in het harnas te jagen.

Onbekend is nog wat Fox gaat doen om beide problemen op te lossen.

Reageren