Kleine Baby's, Grote Zorg

Vanavond een nieuwe aflevering van Kleine Baby's, Grote Zorg. In de realityserie van SBS6 vechten te vroeg geboren zuigelingen voor hun leven.

Zoals in deze aflevering de tweeling Milan en Roos zijn veel baby's te vroeg geboren, of kampen met naweeën van complicaties bij de bevalling. Kleine Baby's, Grote Zorg speelt zich af in het Rotterdamse Sophia Kinderziekenhuis.

Veel emotie en beladen verhalen

Er is veel ruimte voor de emoties van de ouders en het verhaal van de artsen, specialisten en verpleegkundigen. „We hebben er met grote zorg aan gewerkt”, zegt producente Gerdie ­Hulsbergen. „We beseften dat je ouders op een heftig, kwetsbaar moment filmt. Daar moet je netjes mee omgaan.” Zij kreeg met haar team van productiebedrijf Helder van SBS 6 negen maanden om de twaalfdelige serie te realiseren. „Dat is ook wel nodig. Het kost tijd om het vertrouwen te winnen van mensen die toestemming hebben gegeven om met hun kind in beeld te komen en van dichtbij opnamen te maken zonder dat het storend is.”

Idee uit eigen ervaring

­Gerdies eigen dochtertje kwam zeven jaar geleden te vroeg ter wereld en lag in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. „Ik was toen erg onder indruk van de manier waarop het personeel met ons kindje en met ons omging”, vertelt ze. „Dat heeft me op het idee gebracht voor dit programma. We wilden laten zien hoe belangrijk het is dat de medici en de ouders samenwerken om de baby’s zo goed mogelijk door die moeilijke fase heen te loodsen.

De mooiste momenten zijn vastgelegd

Daarnaast hoopten we het mooiste moment vast te leggen: dat de moeder met haar gezonde baby op de buik ligt. We zijn er trots op dat dit meerdere malen is gelukt.” De makers krijgen veel positieve reacties, ook van ouders die in beeld zijn geweest: „Tijdens de opnamen zaten ze in een soort achtbaan. Ze hebben het niet zo bewust meegekregen. Nu zijn ze blij dat ze het samen op de bank nog eens rustig kunnen terugzien.”

Reageren