Kluun in de clinch met Jeroen Pauw

Kluun was donderdag te gast in Pauw & Witteman om te praten over zijn essay 'God is gek'. De bestsellerauteur vertelde tijdens het interview openhartig over de dood van zijn eerste vrouw, maar kon de daaropvolgende vragen van Jeroen Pauw niet echt waarderen...

Ook gasten Frits Wester en Wim van de Camp waren hier niet over te spreken. Jeroen Pauw kon niet begrijpen hoe je in 'iets' kan geloven waarvoor geen bewijs is. Vooral deze vraag aan Kluun: "Ik bedoel het niet plat, maar waar is jouw overleden vrouw dan gebleven?", schoot in het verkeerde keelgat.

Bewijzen
"Jij weet dat ik niet ga zeggen: 'Ja, ze is hier links achter'", aldus Kluun. "Niemand weet waar de hemel is. Er is geen enkele wetenschapper die zeker weet of dat er leven na de dood bestaat, dus waarom zouden we zoeken naar bewijslast? We weten allemaal dat het niet te bewijzen is."

Verdedigen
Parlementair verslaggever Frits Wester nam het vervolgens op voor de schrijver. "Ik vind die vraag nogal plat. Waarom moeten mensen die geloven zich altijd verdedigen? Alsof je praat tegen een goochelaar, van: 'waar is ze gebleven?'"

Onterecht
Jeroen Pauw vond de kritiek onterecht. "Frits, ik begon mijn vraag door te zeggen: 'Ik bedoel het niet plat', omdat mensen zoals jij het kennelijk heel snel als plat ervaren. Ik vroeg alleen of Kluun er een idee bij heeft. Er zijn heel veel mensen die geloven in een hemel waarin ze herenigd worden met hun familie en vrienden, dus dat is helemaal niet zo'n rare vraag!"

Zwakte
Tijdens de aftiteling van het programma ging de discussie nog volop door. CDA'er Wim van de Camp gaf in de laatste minuten van het programma aan het eens te zijn met Kluun en Frits. "Als Kluun zegt dat hij het niet weet, dan zie jij dat als een zwaktebod. De intonatie was toch wel een beetje van: 'Verdedig je maar eens!'"

Toeval of niet: Jeroen Pauw schuift vanavond aan bij DWDD. Wij denken dat het laatste woord hier nog niet over is gezegd...

Reageren