Komische avond bij SBS 6 met nieuwe comedyserie Bar Gezellig

7 mei 2014 13:36 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

SBS 6 start met Bar Gezellig, een Nederlandse remake van comedyklassieker Cheers. Bastiaan Ragas, Sytske van der Ster en Anne-Mieke Ruyten spelen de hoofdrollen.

'Where everybody knows your name’: bar Gezellig moet net zo’n stamkroeg worden als de fictieve bar Cheers (waar iedereen je naam kent) in de jaren 80 in Boston was.

Cheers

In de Amerikaanse versie stond Sam Malone (Ted Danson) achter de toog; in bar Gezellig vinden we Barry (Bastiaan Ragas) aan de tap. Als barman hoort hij dagelijks klein en groot leed aan; in deze eerste aflevering vraagt klant Hendrik (Guy Clemens) Barry advies voor een probleem in de slaapkamer...

Vertaald naar 2014

Naast Bastiaan spelen ook Sytske van der Ster (als Helene, in de rol van de Amerikaanse Diane), Anne-Mieke Ruyten (Cindy, vergelijkbaar met Carla) en Dick van den Toorn (Coach) hoofdrollen. De basis van de Amerikaanse comedy uit de jaren 80 is volgens Bastiaan ook nu prima bruikbaar. "De gesprekken die in cafés worden gevoerd waren twintig jaar geleden niet anders dan nu.

Waar of wanneer ook, ze gaan altijd over relaties, vreemdgaan en dat soort dingen. En natuurlijk kijken we met een bril uit 2014 naar het script; Bar ­Gezellig is geen één-op-één­ vertaling van Cheers geworden. Hier en daar zijn Amerikaanse situaties niet te vergelijken met Nederlandse en om die reden hebben we wat kleine dingetjes veranderd.”

Ander personage

Ook zal Bastiaans ­personage Barry anders zijn dan de Sam van Ted Danson: "Barry is een ongecompliceerde, bijzonder vriendelijke barman met bindingsangst. Die ook nog geheelonthouder is. Maar ik ben een heel andere acteur dan Danson. Het is alsof je twee koks dezelfde ingrediënten geeft en ze vraagt er iets lekkers van te maken. Niet precies hetzelfde, maar het lijkt wel
op elkaar.”

Grove humor

Anne-Mieke Ruyten (Sam Sam, Kinderen geen Bezwaar) speelt de rol van serveerster Cindy, vrij naar Carla (Rhea Perlmann) uit Cheers. "Ik snap helemaal dat ze me daarvoor hebben gevraagd. Ik ben ook een Cindy: one of the guys, stoer. Als kind al ging ik veel met jongens om. Ik kom uit een jongensgezin: één zusje, vier broers. De pittige humor ken ik ook van thuis. Door het familiegevoel in bar Gezellig is Cindy wat grover dan ze normaal zou zijn. Ze is verder heel enthousiast en vrij nuchter. Cindy heeft zes kinderen, doet het helemaal alleen en werkt ontzettend graag in die bar. Daar kan ze helemaal haar ei kwijt. Ik denk dat Cindy zonder dat café niet overleeft. Maar dat hebben alle perso­nages wel een beetje.”

Bar Gezellig is vanaf woensdag 7 mei elke week te zien om 20:30 op SBS 6.

Meer over