Koning Willem-Alexander treedt aan

Live op televisie en stipt volgens het protocol heeft Beatrix plaatsgemaakt voor haar zoon: koning Willem-Alexander. 

Om 10.07 uur zette Beatrix haar handtekening onder de abdicatie acte en dat was tevens haar laatste als koningin.

Gejuich op de Dam

Bij het zetten van die handtekening barstte buiten op de Dam gejuich los. Ook toen koning Willem-Alexander en koningin Máxima tekenden, waren vreugdekreten te horen. Na de ondertekening volgde precies om 10.30 uur de balkonscene waar prinses Beatrix het nieuwe staatshoofd aan het land voorstelde. 

"Lieve moeder"

Koning Willem-Alexander nam daarop het woord en bedankte zijn 'lieve moeder'  voor haar inzet de afgelopen 33 jaar. Beatrix adviseerde het koningspaar "nu nog even te wuiven", voordat ze van het balkon verdween en de drie dochters van Willem-Alexander en Máxima naast hun ouders verschenen. Amalia, Alexia en Ariane werden met gejuich onthaald. 

Oranje rookbom

De feestvreugde dreigde even verstoord te worden toen er, net als tijdens de kroning van 1980, een rookbom in het publiek af ging. De bom bleek echter onschuldige oranje rook te bevatten, die eerder de feestvreugde verhoogde. 

De rijksvoorlichtingsdienst heeft het nieuwe staatsieportret van de kersverse koning en zijn eega kort na de abdicatie ceremonie officieel naar buiten gebracht. 

Meer over:

Reageren