Koninginnedag 2012

Ondanks het tragische ongeluk met prins Friso wil de koninklijke familie er toch een feestelijke Koninginnedag in Veenendaal en Rhenen van maken.

„Natuurlijk snapt de koninklijke familie dat er een rouwsluiertje over deze dag hangt, maar ze hopen echt dat het een Koninginnedag als alle andere wordt”, zegt NOS-journaliste Astrid Kersseboom, die ook dit jaar weer verslag doet van Koninginnedag.

„Toch moeten we het er in de uitzending wel over hebben. Je kunt er niet omheen.” Het lijkt erop dat er naar de wens van de Oranjes wordt geluisterd. Er zijn geen aanpassingen in het programma en het belooft een Koninginnedag als vanouds te worden.  

Koninginnedag verveelt nooit
Tijdens de festiviteiten in Rhenen en Veenendaal volgt Astrid de vorstin en haar gezelschap op de voet. Hoewel ze dat al voor de zesde keer doet, verveelt het niet. „Het is zo anders dan Het Journaal presenteren, wat ik normaal doe. Het is de kunst een goede balans te vinden tussen wat je zegt en wanneer je je mond houdt. Dat is een hele uitdaging. Ik praat niet te veel, want dat  irriteert de kijkers. Ze kijken voor de koninklijke familie en niet om mij te horen kletsen.” 

Foutje!
Tijdens de uitzending is Astrid urenlang live op televisie. Het is dan erg belangrijk om haar aandacht er goed bij te houden. Een foutje is gauw gemaakt… „Al die uren moet ik gefocust blijven. Dat is heel leuk, maar ook lastig. Je kunt makkelijk een uitglijder maken en dat heb ik dan ook weleens bijna gedaan”, lacht Astrid.

„Tijdens een uitzending was ik zo druk met het opnoemen van alle prinsen, dat ik Pieter van Vollenhoven ook bijna prins noemde!” Feesten tijdens Koninginnedag is er voor Astrid verder niet bij. „Daar heb ik geen zin meer in. Als het lekker weer is, ga ik wel met een wijntje in de tuin zitten. En ’s avonds heerlijk uit eten.”

Programma Koninginnedag 2012
Om tien uur ’s ochtends arriveert de koninklijke bus in Rhenen. Burgemeester Van Oostrum neemt de Oranjes mee naar een arena midden in een weiland, waar de sterkste mannen van Rhenen het tegen elkaar opnemen tijdens een wedstrijd wc-potgooien. De spierbundels hopen dat de prinsen zich ook van hun sterkste kant laten zien en wellicht het record van 10,53 m verbreken.

Speciaal voor prinses Máxima heeft oldtimerclub De Grebbetrekkers haar Argentijnse tractor opgepoetst. Dansschool Loulou toont weer een echte prinsessendans en het is te hopen dat bij voorbeeld Máxima, Laurentien en Marilène meedoen. Hierna keren de Oranjes terug naar de bus, op weg naar Veenendaal.

Veenendaal
Burgemeester Elzenga ontvangt de Oranjes rond twaalf uur voor theater De Lampegiet, waar ze worden toegezongen en dan 800 meter door de binnenstad lopen. Wildbreien vormt de oranje draad langs de route en oude tradities als sigaren maken, schaapscheren en wolkammen staan centraal.

Op de Markt vindt vervolgens een zeepkistenrace plaats. Als afsluiter betreden Beatrix en haar gezelschap via een oranje loper het podium bij het gemeentehuis, waar ze zich nog één keer laten toejuichen.

Koninginnedag 2012 9.45 l NED. 1

 Het gehele artikel is verschenen in Televizier 17

Meer over: