KRO-directeur wil hervorming publieke omroep

Volgens KRO-directeur Koen Becking horen amusementprogramma's als Gehaktdag (AVRO), Eén Tegen 100 (NCRV) en De Leukste Jaren (van de KRO zelf) niet thuis bij de publieke omroep. Dat vertelt hij maandag in De Telegraaf. Volgens Becking moet de publieke omroep zich meer richten op programma's met publieke waarde en is het tijd voor vergaande fusies.

Amusement-tv laat Becking liever over aan de commerciëlen. "Ik hoop dat de volgende minister een compleet nieuwe wet gaat schrijven, want het medialandschap explodeert op dit moment", klaagt Becking.

"Kijk niet alleen naar kijkcijfers, maar ook naar de publieke waarde. Dan komen Gehaktdag, Eén Tegen 100 en ons eigen programma De Leukste Jaren simpelweg te vervallen."

Wankelende democratie
Bijna alle politieke partijen - op de PvdA en SP na - willen op de publieke omroep bezuinigen. Te veel, volgens Becking: "Wilders wil dat van het huidige bedrag van 750 miljoen euro nog maar 50 miljoen overblijft. Als je dat doet, kom je aan de fundamenten van onafhankelijke journalistiek. Dan tast je de stabiliteit van de democratie aan, kijk naar het Italië van Berlusconi."

Afblijven van Nederland 2
Aan het aantal tv-zenders moet volgens de KRO-directeur evenmin gemord worden. Eerder werd bekend dat de PVV, VVD en Groenlinks een publieke zender willen schrappen.

Becking: "Er gaan nu stemmen op om in dat scenario Nederland 2 op te doeken. Terwijl dat juist het meest publieke net van allemaal is, daar zijn verdiepende en profilerende programma’s te zien, zoals straks ook het nieuwe Brandpunt. Dat programma is het laatste wat de KRO zal opgeven."

Eén religieuze omroep
Als er dan toch kosten moeten worden bespaard, kan dat het best door te bezuinigen op het gebied van regelzucht en toezicht, zoals de Rekenkamer, het Commissariaat van de Media en de Raad voor Cultuur.

Daarnaast kan geld worden vrijgemaakt door omroepen te fuseren. De KRO, NCRV en EO zouden bijvoorbeeld samengevoegd kunnen worden tot één grote religieuze omroep. "De KRO is bereid tot verdergaande samenwerking, we zullen uiteindelijk naar een model moeten met minder omroepen", beargumenteert Becking. "Ik denk eerder aan tien dan aan vijftien. Waarom niet het Mediapark opnieuw inrichten, zodat je nog meer kunt bezuinigen op huisvesting, managementlagen en ondersteunende diensten? Of bouw iets heel nieuws in Amsterdam, die kosten haal je er op termijn wel uit."

Een illusie
Volgens Henk Hagoort, voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep, doet de politiek er verkeerd aan om te bezuinigen op televisie. Daar valt namelijk maar weinig te halen, zegt hij in Het Financieel Dagblad. "In de zorg nemen de kosten met miljarden per jaar toe. Denkt Den Haag de problemen in Nederland op te lossen door een tik uit te delen in Hilversum?", vraagt hij zich af. "Het is een illusie dat men hier tientallen miljoenen kan halen."

Reageren