KRO Profiel over Jan Mulder

Onder de titel 'De speelvogel' schetst Fons de Poel in KRO Profiel het leven en de carrière van Jan Mulder. Ooit was hij de ongrijpbare voetbalspits van het Brusselse Anderlecht, nu de al even ongrijpbare schrijver en columnist die als televisiepersoonlijkheid uitgroeide tot onze nationale sidekick.

'Speelvogel' is de Vlaamse term voor iemand die in het leven een vrije rol pakt "en dat is precies wat Mulder altijd heeft gedaan", zegt Bert Wagendorp in de uitzending.

Eigen toeschouwer
Wagendorp, die Mulder als columnist in De Volkskrant opvolgde, spreekt zijn bewondering uit over Mulders glanscarrière: de voetballer die na zijn sportieve loopbaan een succesvolle literaire carrière opbouwde. "Al als voetballler was hij zijn eigen toeschouwer", zegt Wagendorp.
 
Kwajongen
In Profiel wordt Jan Mulder getypeerd als de eeuwige kwajongen. "Ik heb Jan nog nooit verdrietig gezien", zegt zijn zoon Geret. In de uitzending wordt Mulder ook geduid door tv-collega Frits Barend, de kunstenaar Jeroen Henneman en Jan Groenbroek, voormalig klasgenoot uit Winschoten die al een leven lang de verrichtingen van Mulder in plakboeken vastlegt.

KRO Profiel met Jan Mulder is 12 januari om 22.50 uur te zien op Nederland 2.

Reageren