Kroonprinselijk paar in Brazilië - Achtergrond

Vandaag ronden Máxima en Willem-Alexander hun werkbezoek aan Brazilië af. De NOS volgde het kroonprinselijk paar tijdens zijn reis door het Zuid-Amerikaanse land.

Het werkbezoek dat kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima brengen aan Brazilië heeft vooral een economisch karakter. Brazilië is de laatste jaren uitgegroeid tot een opkomende economie en is zeer interessant als handelspartner voor ons land. Het paar wordt dan ook vergezeld door staatssecretatis Co Verdaas van Economische Zaken en zal in onder meer Brasiliá, Sau Paulo en Rio de Janeiro praten met ministers en seminars bijwonen. Dit werkbezoek moet u overigens niet verwarren met een staats- of officieel bezoek. Alleen het regerend staatshoofd, koningin Beatrix, kan een officieel bezoek of staatsbezoek - een bezoek met een diplomatiek karakter waarbij de hoofdstad wordt bezocht - aan een land brengen.

Rel om Máxima’s horloge

Het is overigens niet de eerste keer dat Willem-Alexander en Máxima het Zuid-Amerikaanse land bezoeken. In 2005 waren ze er ook al te vinden, en toen lag het accent ook op de economie. In dat jaar veroorzaakte de prinses nog een kleine rel, toen zij als lid van een VN-werkgroep voor microkrediet alleen een bezoek bracht aan Brazilië. Terwijl ze bij een arme visser op bezoek ging, prijkte er om haar pols een Rolex Oyster Special Edition horloge van witgoud, ter waarde van 16.230 euro.  

Gezellig samenzijn

Het kroonprinselijk paar moet natuurlijk hard werken in Brazilië - denk dus niet dat de prinses op enig moment op het strand van Copacabana kan liggen - maar het is ook wel een gezellig samenzijn voor Willem-Alexander en Máxima. Wie hun agenda op Koninklijkhuis.nl bekijkt, ziet namelijk dat de koninklijke hoogheden vooral individueel veel werkbezoeken afleggen. Willem-Alexander heeft zich gespecialiseerd in waterbeheer, infrastructuur en ICT, sport en defensie, terwijl Máxima juist haar pijlen richt op ontwikkelingssamenwerking, micro-krediet en financiële bewustwording onder jongeren. Daardoor bezoeken zij wekelijks veel organisaties, bedrijven en stichtingen die zich bezighouden met hun interesse-gebieden. Het echtpaar legt wel samen bezoeken af voor het Oranje Fonds, de stichting die de sociale cohesie binnen Nederland moet verbeteren.

Meer over: