Lachen met Jan Jaap

23 April 2011 09:18 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Na The daily show op Comedy Central is Jan Jaap van der Wal (31) vanaf vanavond zes weken te zien met het nieuwe Comedy live. Bij BNN deze keer. Een gesprek met Jan Jaap.

Wat gaan we zien?
"Acht komische acteurs gaan live op de zaterdagavond scènes en sketches spelen over de absurditeit van alledag. Samen met Sander van Opzeeland voeg ik zelf een actuele noot toe in een nieuwsblokje. We hebben een ultieme mix van goede comedyschrijvers en -spelers."

Wie heeft die groep bij elkaar gebracht?
"Vorig jaar hebben we een pilot gemaakt. Ik kende iedereen al, maar onderling is er overal wel een link met werk of de toneelschool. Vanwege de verschillende disciplines gebeurt er ook veel. Maar het wordt geen grote verkleedshow. We gaan zeker niet de TV kantine nadoen, alhoewel Remko Vrijdag wel behoorlijk goede imitaties in huis heeft..."

Naar Amerikaans voorbeeld?
"Comedy live is geïnspireerd op het Amerikaanse Saturday night live. We hebben een vertaling gemaakt naar de Nederlandse situatie, want wij hebben een ander soort humor en dynamiek. Saturday night live is een ode aan New York; wij brengen geen ode aan Amsterdam. Het moet vooral gezellig, leuk en humoristisch worden. Daarom is het zo geschikt voo de zaterdagavond.

Hoe kijk je terug op The daily show?
"Ik heb ontzettend veel plezier gehad om het te maken. En er hebben, zeker voor Comedy Central, heel veel mensen met heel veel plezier naar gekeken. Ook in politiek Den Haag zijn we, geloof ik, wel opgemerkt. In drie weken tijd hebben we bij The daily show heel grote stappen gezet. Je maakt dagelijks een programma en leert ontzettend snel. Of we ermee doorgaan, is nog onduidelijk. Wel komen we in het najaar met een tweede serie Comedy live."

Hoe hoog is de druk nu?
"In Nederland staan altijd mensen klaar om een programma af te maken. Comedy blijft een heel moeilijk en lastig genre, zeker in Nederland. Een ravijn waarin al veel mensen zijn gevallen. Het team geeft me in elk geval een enorme boost die de druk overstijgt. Ik heb er ontzettend veel zin in."

Heb je Comedy Central nu ingeruild voor BNN?
"Nee hoor, die twee bijten elkaar niet. Toen Dit was het nieuws stopte bij de TROS, waren er al gesprekken met BNN voor een overname. BNN gaat meer en meer voor Nederland 1 maken en we hebben elkaar nu gevonden."

 

Meer over