Land Girls: Boerenmeisjes voor volk en vaderland

9 Augustus 2013 14:35 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Terwijl (hun) mannen werden opgeroepen hun land te dienen tijdens WOII, bleven veel Britse meisjes niet werkloos thuis zitten. De serie Land Girls vertelt het verhaal van deze plattelandsmeisjes.

Terwijl de Britse mannen tegen de Duitsers vochten, konden de vrouwen in Engeland hun steentje bijdragen aan de overwinning door zich aan te melden voor de Women’s Land Army. Op het ­platteland namen 80.000 vrijwilligsters de opengevallen plekken van de soldaten in, en staken de handen uit de mouwen als boerinnen. Hun hulp was broodnodig, want
de overgebleven mannen, ­vrouwen, kinderen en ouderen moesten worden voorzien van eten en melkproducten.

Lief en leed

Ter nagedachtenis aan het feit dat de Tweede Wereldoorlog 70 jaar geleden was begonnen, zond de BBC in september 2009 de dramaserie Land Girls uit, die draait om het lief en leed van vier jonge vrouwen die in 1940 op het landgoed van de Hoxleys in Helmstead komen werken. Ze hebben allen andere motieven om op het platteland te gaan werken en hebben ook allemaal een andere (klasse)­achtergrond.

Hoofpersonen

Zo ontvluchten de zusjes Annie en Bea hun gewelddadige vader, de rijkeluisdochter Nancy probeert op deze manier onder de dienstplicht voor vrouwen uit te komen en de gedreven Joyce, die haar ouders heeft ­verloren bij een luchtaanval, wil haar land dienen, net als haar man die in het buitenland tegen de Duitsers strijdt.

Geweldige tijd

In de laatste aflevering van dit eerste seizoen stapt een van de tijdelijke plattelandsmeisjes in de trein, terwijl een nieuwe aanwinst uitstapt. Wanneer die laatste vraagt: "Hoe is het om een 'land girl’ te zijn?”, antwoordt een van de heldinnen van deze serie (we verklappen nog niet wie): "Je moet om vijf uur opstaan, koud baden, hard werken en krijgt soms blaren door de zon. Oh, en dan draag je ook nog een uniform dat enorm kriebelt. Maar het was geweldig!”

Ruimte voor liefde

Want terwijl de meiden worden geconfronteerd met de verschrikkelijke gevolgen van de oorlog, leren ze ook op eigen benen te staan en zichzelf beter te kennen. De klasseverschillen, voor de oorlog nog zo gewoon, lijken op het platteland niet te bestaan. Zelfs lord Hoxley (Nathaniel Parker, bekend als Inspecteur Lynley) zoekt toenadering tot Nancy. Er is ook genoeg ruimte voor de liefde, want Bea flirt weer met een knappe korporaal.

Drie seizoenen

Opvallend aan Land Girls is dat er tussen elke aflevering drie maanden tijd zit, zodat de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. Omroep Max zendt de drie seizoenen van deze bekroonde serie elke werkdag uit.

Meer over