Larry Hagman op 81-jarige leeftijd overleden

Voor velen was hij de grootste tv-schurk aller tijden: J.R. Ewing uit Dallas. De acteur overleed op 81-jarige leeftijd aan de gevolgen van keelkanker.

Gistermiddag is op 81-jarige leeftijd Larry Hagman overleden, in - hoe kan het ook anders - de Amerikaanse stad Dallas. De Texaan leed al enige tijd aan keelkanker, wat hem uiteindelijk fataal werd.

Hij was in Dallas voor opnames van een nieuw seizoen van de gelijknamige serie. Aan zijn sterfbed zat onder andere Linda Gray, beter bekend als zijn tegenspeelster Sue-Ellen.

J.R. Ewing

Voor velen is Larry Hagman de grootste schurk die ooit op tv te zien was. Hij speelde dertien seizoenen (van 1978 tot 1991) de verderfelijke oliemiljardair J.R. Ewing in de tv-serie Dallas. Dat deed hij zo goed, dat hij nooit meer van dat imago afkwam en eigenlijk nooit meer wist te schitteren in een andere rol. Larry Hagman was een prima acteur, maar kijkers konden en wilden J.R. maar niet vergeten.

Het soapachtige Dallas was over de hele wereld een gigantisch succes. In 57 landen keken er naar schatting 300 miljoen mensen, waaronder 7 miljoen Nederlanders. Een gigantische score, zeker voor een buitenlandse serie.

J.R. neergeschoten

Aan het einde van seizoen drie van Dallas werd J.R. in een wereldberoemde cliffhanger neergeschoten. Was hij dood? En wie had het gedaan? Kijkers hadden het over niets anders meer en Larry Hagman zelf dreef de spanning verder op. 

Terwijl het leven van J.R. aan een zijden draadje hing, onderhandelde hij met de producers over zijn salaris. Larry ging pas akkoord met een nieuw contract toen hij $100.000 per aflevering kreeg.

Vervolgens brak er in Amerika ook nog een staking onder acteurs uit, waardoor de ontknoping wel erg lang op zich liet wachten. Van maart tot november 1980 wisten veel tv-kijkers niet hoe ze het hadden, want juist deze schurk wilden ze terug op tv.

Remake van Dallas

Na 21 jaar haalde Larry Hagman zijn cowboylaarzen weer van zolder voor nieuwe afleveringen van Dallas. Naast J.R. doken ook weer broer Bobby (gespeeld door Patrick Duffy) en vrouw Sue-Ellen (gespeeld door Linda Gray) op, net als nieuwe personages. Voor Larry was het vooral een reunie met oude vrienden: „We zijn de drie musketiers”, vertelde hij in een interview. „Daarom is het alleen maar dikke pret om weer samen op de set te staan.”

Het eerste seizoen van het nieuwe Dallas is in Nederland met redelijk succes door Net 5 uitgezonden, seizoen 2 wordt in januari 2013 in Amerika verwacht. Het is nog onduidelijk of Larry in alle afleveringen te zien zal zijn. 

Gezondheid

Uiteindelijk is Larry Hagman overleden aan keelkanker, maar hij worstelde al lang met zijn gezondheid. Net als J.R. kon hij de drank niet laten staan, wat hem bijna fataal werd. In 1995 werd hij gered met een levertransplantatie, waarna hij met veel energie het orgaandonorschap onder de aandacht bracht bij het grote publiek.

Tragisch is wel dat hij het drinken nooit heeft kunnen laten. Op de set van het nieuwe Dallas dronk hij naar het schijnt vier flessen champagne per dag.

Vriendelijke man

J.R. was ooit de grootste schoft op tv en veel mensen dachten dat de acteur net zo was. In werkelijkheid was hij een vriendelijke man, die weinig met J.R. Ewing gemeen had. Alhoewel... Larry Hagman was wel een echte Texaan, dronk graag en overleed in Dallas. Een deel van wat hij op tv liet zien was gewoon echt.

Meer over:

Reageren