Legendarische Amerikaanse komiek Phyllis Diller overleden

De legendarische Amerikaanse comedienne Phyllis Diller is op 95-jarige leeftijd in haar slaap overleden. 

Phyllis Diller had een van de meest opmerkelijke loopbanen in de Amerikaanse entertainmentindustrie. Ze kwam in 1917 ter wereld als Phyllis Ada Driver en had als kind naar eigen zeggen geen idee dat ze ooit als komiek op de planken zou staan.

Het podium op

Het zou waarschijnlijk ook niet gebeurd zijn, als haar eerste echtgenoot Sherman Diller haar begin jaren vijftig niet had gestimuleerd iets te gaan doen met haar gevoel voor humor. In eerste instantie zag Phyllis, moeder van zes kinderen, het niet zitten om op haar 37e die carriere switch te maken, maar ze waagde de sprong.

Fang

Na een aarzelend begin, ontwikkelde ze haar stand up personage: een mopperende huisvrouw die een hekel had aan schoonmaken, koken en vooral haar echtgenoot die ze de bijnaam Fang gaf. Ook had ze geen goed woord over voor haar eigen uiterlijk, zo vond ze zichzelf op een kip lijken "maar dan zonder de borst". Als deel van de act droeg Diller de meest bizarre outfits, pruiken en had ze een houten sigaret houder terwijl ze nooit rookte. Op het podium was vooral haar aanstekelijke, harde lach een onmisbaar deel van haar personage.

Televisie lonkt

De legendarische komiek Bob Hope zag Diller optreden en was onder de indruk van haar komische talenten. Ze speelde in een flink aantal van zijn films en tv-producties en ging zelfs met Hope naar Vietnam om de Amerikaanse troepen tijdens de oorlog te vermaken. Naast haar loopbaan als standup, die ze tot 2004 volhield, was Diller ook een begenadigd concertpianiste die door heel Amerika optrad met symfonieorkesten. 

Voorbeeldfunctie

Phyllis Diller was niet de eerste vrouwelijke komiek, maar wel de meest baanbrekende. Veel vrouwelijke Amerikaanse komieken zagen haar als voorbeeld. Na haar dood lieten grote namen als Ellen DeGeneres, Whoopi Goldberg, Joan Rivers en Roseanne Barr weten hoeveel Diller voor hen betekend had. Vooral Roseanne had een goede band met Phyllis, zo blijkt uit onderstaande video van het tweetal in de keuken.

Phyllis Diller is op 95-jarige leeftijd in haar slaap overleden op haar landgoed in het Californische Brentwood. Zoon Perry trof haar met een glimlach op haar gezicht. 

 

 

Reageren