Leven Yuri van Gelder verfilmd

Yuri van Gelder heeft een loodzwaar jaar achter de rug. De in 2009 op cocaïne betrapte Yuri werd geschorst bij de KNGU en ontslagen bij defensie. Daarnaast verloor hij al zijn sponsors. NOS-verslaggever Vlado Veljanoski volgde de lord of the rings de afgelopen acht maanden en doopte het om in de film: Hangen en opstaan: de comeback van Yuri van Gelder.

In de persconferentie na de dopingcontrole biechtte van Gelder meteen op dat hij cocaïne had gebruikt. Vanaf dat moment verliest hij alles wat hij in jaren had opgebouwd.

Hangen en opstaan
Hij trekt zich volledig terug om te werken aan een comeback. Verslaggever Vlado Veljanoski volgde ‘The lord of the rings’ acht maanden lang op zijn weg terug naar de wereldtop, en heeft de bizarre momenten vastgelegd in de documentaire:Hangen en opstaan: de comeback van Yuri van Gelder.

Na ruim een jaar begint het er weer beter uit te zien voor Yuri:"Het leven begint weer leuk te worden. Ik ben natuurlijk nog steeds aan het boeten en zal ik laten zien wie ik ben," aldus Van Gelder in de documentaire.

Bijzondere sportman
Vlado Veljanoski volgde Yuri al die tijd:“Ik volg Yuri sinds 2004 en heb als verslaggever zijn opkomst en zijn successen van dichtbij meegemaakt. Hij groeide uit tot een turnfenomeen, een bekende Nederlander, een sportheld. Na alle roem heb ik hem van zijn voetstuk zien vallen. Wat er met hem in één jaar tijd is gebeurd is ongelofelijk. Yuri is een bijzondere sportman met een boeiend verhaal en juist dat verhaal wilde ik vertellen. Met twee doelen: hoe ziet zijn zwartste periode uit zijn carrière eruit en wie is de mens Yuri van Gelder? De documentaire is het gehoopte antwoord geworden op deze vragen.“ aldus Veljanoski.

De cameraploeg ging onder meer met Van Gelder terug naar de Schotse verslavingskliniek, waar hij drie maanden lang is behandeld voor zijn 'misstappen', zoals hij zijn verleden zelf omschrijft.

Reageren