Liane onderweg naar ONM

Een tijdje terug konden tv-kenners op deze site meedingen naar de hoofdprijs in Televiziers TV Quiz: een rol in de populaire Nederlandse soap ONM. Televizier.nl ging met de winnaar mee!

Duizenden kenners deden mee, maar slechts één deelnemer won de glansrol en komt komend najaar op de buis. De 37-jarige Liane, op Televizier.nl bekend als Liafer, viel deze eer te beurt. Onlangs mocht ze bij ONM glansrol te komen vervullen. Een verslag van uur tot uur!

15.30 uur: aankomst

Liane meldt zich bij de receptie van de immense Endemol studio's in Aalsmeer, waar de vaste set te vinden is, en wordt ontvangen door Daan den Heeten, communicatie adviseur van Endemol. Liane weet dan al waarvoor ze komt: ze is verpleegster in het ziekenhuis van ONM . Ook de teksten kreeg ze eerder al via mail doorgestuurd, dus die kon ze al oefenen.

15.50 uur: kleding en make-up

Figuranten, acteurs en setpersoneel staan klaar. ONM wordt aan de hand van een strak schema opgenomen. Onze Liane wordt vlug in een kekke zustersoutfit geholpen en naar de make-up geloodst. De tijd tikt door, maar dat wil niet zeggen dat 'zuster Liane' niet nog even goed in de make-up kan worden gezet.

16.15 uur: de studio

Liane vindt de weg naar de studio waar alle ONM -locaties in hapklare brokken zijn terug te vinden. Keukens, ziekenhuiskamers en woonkamers: vaste fans zouden zich in een droomwereld wanen. Voor Liane is het vooral kennismaken: "Ik heb het rond die tijd vaak te druk om iedere avond te kijken, maar ik volg het zo vaak ik kan."

Een kijkje achter de schermen is weinig fans gegeven. Daan: "Er wordt hier dagelijks keihard gewerkt en mensen moeten zich goed kunnen concentreren op bepaalde scènes. Bovendien lopen we met opnames voor op de afleveringen die op tv te zien zijn. Sommige dingen willen we nog even geheim houden."

16.20 uur: scène 1

Is Liane er om acteerervaring op te doen? "Ha, nee, ik heb geen acteerambities. Ik ben vooral nieuwsgierig en dit leek me heel erg leuk om mee te maken." En dat zal ze weten ook, want niet lang nadat ze de set oploopt, is het al tijd voor haar eerste repetitie.

Ze moet als zuster een dienblad bij een patiënt (we zeggen natuurlijk niet wie!) weghalen en een kort babbeltje maken. Dat leidt ertoe dat het verhaal waarvoor ze komt, al een keer of vier aan haar is verteld voordat de camera's echt aangaan. Dan nog een echte opname of vier, wat andere hoeken... en haar tv-debuut staat op tape.

17.50 uur: scène 2

Na haar eerste scène is het vooral heel lang wachten tot de rest van de scène is opgenomen. Iedere take wordt eerst een paar keer gerepeteerd en dan pas (in stukjes) opgenomen, dus wie even niets te doen heeft, verveelt zich al snel. Voor Liane is het allemaal nieuw. En hoewel ze niet veel tekst heeft, is het stiekem toch best spannend.

Was haar éérste verschijning in de soap vooral rustig, in de volgende scène mag de ster in een heuse achtervolging achter iemand aan rennen terwijl ze die persoon tot stoppen maant. Zo'n ren-scène in de gangen van het ziekenhuis moet er op tv natuurlijk wel écht uitzien. Dus holt Liane meerdere keren op en neer door de gang. Dan weer mèt extra figuranten, dan weer zonder. Dan dramatischer, dan weer niet. Totdat ook deze scène is goedgekeurd.

18.30 uur: achteraf

Dan zit de dag er al weer op. Liane was ruim drie uur op de set van een van de bekendste soaps van Nederland, voor een scène die op de buis een paar minuten in beslag zal nemen. Maar, zo zegt ze zelf: "Het is echt heel interessant om te zien hoe zoiets gemaakt wordt. Je staat er echt niet bij stil hoeveel werk het wel niet is."

18.45 uur: tv-première

Wat Lianes deel in de verhaallijn was, mogen we natuurlijk niet verklappen. Wel werd het haar al snel duidelijk dat ook een kleine rol in een serie niet per se eenvoudig is.

Liane: "Het valt me echt nog niet mee. Het is echt een raar idee. Ook als je stil staat, ben je natuurlijk in je rol. Maar waar hou je je armen? En hoe beweeg je? Opeens ga je over alles nadenken en is niks meer zeker."

Nou ja, er is één ding zeker: je kunt Liane in de week van 18 oktober 2009 zien in ONM, op Ned. 3 om 19.00 uur!

Hieronder vind je meer foto's van Liane's avontuur. Je opent de complete fotogalerij door op het fotootje hieronder te klikken.

Extra:
- Alle info over ONM vind je hier >>


Nog geen lid?
Leden kunnen hier inloggen om te reageren. Nog geen lid van Televizier.nl? Het is gratis en je krijgt er veel voor terug. Hier kun je je snel aanmelden!

Reageren