Lieke van Lexmond over Stabilo: Spellingstrijd

Sinds Lieke van Lexmond weg is bij ‘GTST’, presenteert ze steeds meer voor RTL. Deze week start ze met ‘Stabilo: Spellingstrijd’. Lieke vertelt.

Sommige acteurs uit GTST verlaten de soap, waarna je niets meer van ze verneemt. Maar dat geldt niet voor Lieke van Lexmond. Na The ultimate dance battle, TV makelaar en Het zesde zintuig presenteert ze nu het nieuwe programma Stabilo: Spellingstrijd.

Wat is de Stabilo: Spellingstrijd  voor programma? 
„Het is een heel vermakelijk, spannend en educatief programma. En voor iedereen leuk om naar te kijken. Ik vond het vertederend om die kinderen bezig te zien en knap hoe goed ze het doen onder druk van de studio en de camera’s. Het niveau is behoorlijk hoog; soms twijfelden we zelfs achter de schermen of de woorden niet te moeilijk waren.” 

Vind je Nederlandse taal zelf ook belangrijk? 
„Ik vind het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de Nederlandse taal. Bij social media en in sms’jes worden vaak afkortingen gebruikt die we al bijna als normaal beschouwen. ‘Me moeder’ bijvoorbeeld, dat soort dingen vind ik zo lelijk. En goed met woorden kunnen omgaan is belangrijk. Zelf ben ik wel te verleiden met woorden. Als een partner een mooie brief of mooi gedicht stuurt, vind ik dat heel charmant.”  

Lees je zelf eigenlijk veel boeken? En hoe was dat vroeger?
„Vroeger ging ik altijd met m’n moeder naar de bibliotheek en dan verslond ik de boeken van Roald Dahl. De kinderen die meedoen aan Spellingstrijd lezen ook veel; dat lezen maakt dus echt verschil. Wat m’n favoriete boeken zijn? Le petit prince, 50 Tinten grijs vond ik geweldig en Haar naam was Sarah. Prachtig.” 

Hoe bevalt het leven eigenlijk na Goede tijden, slechte tijden?
„Ik mis het acteren wel; dat zit toch in me. Maar presenteren is ook heel bijzonder. Ik heb al zo veel mogen doen in die korte tijd: TV makelaar, de liveshows van The ultimate dance battle, Het zesde zintuig en nu deze spellingswedstrijd. Nee, ik heb op dit moment geen presentatiecoach. Die bieden ze wel aan bij RTL, maar door de drukte ben ik daar nog niet aan toegekomen. Ik heb het tot nu toe op gevoel gedaan en ik leer veel van de mensen om me heen. Bijvoorbeeld bij Het zesde zintuig had ik een heel ervaren team om me heen dat al jarenlang aan het programma werkt. Dan gaan de opnamen zo professioneel dat ik alle ruimte krijg om het op mijn manier te doen. Maar het kan geen kwaad beelden van jezelf terug te kijken. Dan zie ik bijvoorbeeld dat ik te veel praat of te veel woorden gebruik.”

Je zwager heet tegenwoordig Reinout Oerlemans. Heb je al een balletje opgegooid over bijvoorbeeld  een leuke filmrol? 
„Haha, ik hou werk en privé liever gescheiden, dus nee, dat heb ik nog niet. Maar ik bewonder wel heel erg wat Reinout doet. Mensen die hun nek uitsteken en durven. Dat doe ik binnenkort zelf ook door in een theaterstuk te gaan spelen. Dat is in het diepe springen. Het kan misgaan, maar leuk lijkt het me wel. Binnenkort horen jullie daar meer over.” 

Je won in 2009 de Televizier Talent Award. Had je daar iets aan?
„Het is moeilijk te meten of dat iets voor je carrière heeft gedaan, maar voor mij persoonlijk heeft het heel veel betekend. Dat mensen me dat gunden, en dat je fans je koesteren en voelen dat je oprecht bent. Toch blijf ik wel kritisch op mezelf en op wat ik doe. Ik wil een lach op het gezicht van mensen toveren, ze wakker schudden of iets bijdragen aan de maatschappij. Bijvoorbeeld door te benadrukken hoe belangrijk de Nederlandse taal is. Zoals nu met deze spellingwedstrijd.”

Het interview met Lieke is ook te lezen in Televizier nr. 25

Reageren