Liesbeth Kamerling voelt aanwezigheid Antonie

In een openhartig interview met Marie-Claire heeft Liesbeth Kamerling zich voor het eerst uitgelaten over de zelfmoord van haar broer Antonie Kamerling. De depressieve acteur maakte afgelopen oktober een einde aan zijn leven.

Liesbeth werd als eerste door Antonies vrouw Isa Hoes gebeld. "Er was iets verschrikkelijks gebeurd, dat wist ik zeker, maar ik had geen seconde aan Antonie gedacht", zegt ze in het tijdschrift. Liesbeth besloot vervolgens zelf haar ouders te bellen voor de politie dat zou doen. "Mijn moeder nam op. Ik kon bijna horen hoe ze in d'r stoel zakte, het was zo heftig."

Energie

De dood van haar broer zette Liesbeths leven volkomen op zijn kop, maar er zijn ook kleine lichtpuntjes. "Het vreemde is dat ik me ook krachtiger voel dan ooit. Het is alsof Antonie zijn energie naar mij heeft overgeheveld. Zijn dood heeft, hoe gek het ook klinkt, ook veel goeds gebracht. Voor veel mensen bleek het een ijkpunt te zijn: wat wil ik eigenlijk met mijn leven?"

Eerlijk

"Sinds zijn dood heb ik nog meer de neiging om eerlijk te zijn", gaat de actrice verder, "om mensen te vertellen hoeveel ik van hen houd en wat ze voor me betekenen." Ze vindt het spijtig dat Antonie dat niet meer heeft kunnen meemaken. "Ik denk dat hij zichzelf zo nutteloos, zo waardeloos moet hebben gevoeld."

Merlijn en Vlinder

Liesbeth vindt het nog steeds moeilijk als ze aan Antonies kinderen Merlijn en Vlinder denkt. "Ik kan nog niet zien hoe het verlies van hun vader op welke manier dan ook iets op kan leveren. Maar zelf voel ik me, ondanks de verdrietige momenten, heel gelukkig. Antonie is dichterbij dan ooit."

Reageren