Lijk spelen: 250 dollar per dag

De hele dag liggen, uren wachten, het lachertje van de acteurswereld zijn en pakweg 250 dollar, omgerekend zo'n 180 euro, verdienen. Hoe dat kan? Door een lijk te gaan spelen in een Amerikaanse tv-serie.

In de Verenigde Staten blijkt het namelijk voor steeds meer acteurs pure noodzaak.

Niet alleen is er steeds minder werk voor acteurs, de vergoedingen gaan ook omlaag. Daardoor zien veel startende acteurs zich gedwongen om dan maar voor lijk te gaan spelen om zo hun inkomen (en CV wat te spekken). Doen ze dat niet, dan is hun toch al prille carrière vaak snel weer over.

Betalingen
Slecht verdienen doet dat ook weer niet, aangezien 180 euro voor een dagje op een set hangen (zonder tekst in te hoeven studeren) niet bepaald hard werken is. Dat bedrag bestaat uit gemiddeld 100 euro basisvergoeding, nog eens 70 euro om kleding te passen en vervolgens ongeveer 10 euro toeslag voor 'speciale handelingen' (zoals uit een rivier gevist worden). De lunch is ook gratis.

Daar staat dan wel tegenover dat de 'acteur' soms wel tien tot twaalf uur per dag op de set aanwezig dient te zijn, vaak vol gesmeerd wordt met allerlei chemische spullen die nepbloed of open wonden moeten voorstellen en daardoor ook amper kan bewegen omdat die nepwonden anders beschadigd raken. Dat alles ontdekte in ieder geval een Amerikaanse verslaggever van The Wall Street Journal bij een dagje meelopen bij de Amerikaanse serie Law & Order: Los Angeles. En volgens de medewerkers die ze sprak, was de werkwijze bij Law & Order gemeengoed.

Ze tekende verder ook op dat de hoofdrolspelers van de serie haar de hele dag geen enkele keer hebben aangekeken en dat ze samen met de andere achtergrondacteurs apart moest lunchen met vuilniszakken aan, zodat ze hun opgesmeerde nepwonden niet zouden beschadigen. Al met al was ze niet veel gelukkiger, maar wel 250 dollar rijker.

Nederland
In Nederland was het ten tijde van de detectiveserie Baantjer steeds vaker traditie aan het worden dat juist bekende Nederlanders als lijk in de serie meespeelden. Hoeveel een onbekend 'neplijk' in Nederland gemiddeld vergoed krijgt, is niet bekend. Wel is bekend dat figuranten bij verschillende soaps soms maar enkele tientjes per dag krijgen.

Reageren