Lost en de theorieën

Een gemiddelde aflevering van Lost geeft antwoord op een paar brandende vragen, maar roept minstens zoveel nieuwe vragen op. Geen wonder dat je op het internet de meest bizarre theorieën kunt vinden. De leukste op een rijtje:

VAGEVUUR

Wat zeg je?
De eilandbewoners zijn door de vliegtuigcrash allemaal om het leven gekomen en het eiland is het vagevuur. Zeg maar het voorportaal van de hemel of hel, afhankelijk van wat je tijdens je leven allemaal hebt uitgevreten.

Pluspunten?
Uit de flashbacks blijkt dat iedereen wel eens een (erge) zonde heeft begaan.

Minpunten?
Het eiland zou absoluut niet aan de beschrijving van het vagevuur voldoen. En daar zit wat in, want waarom zou het voorportaal van de hel op een tropisch eiland lijken?

Wat vinden de mensen achter Lost ervan?
Dat er niets van waar is. De overlevenden van de crash hebben allemaal een hart en wanneer dat eenmaal stopt met kloppen, zijn ze hartstikke dood.

HALLUCINATIE

Wat zeg je?
Het hele verhaal zit alleen in de hoofden van de gestrande reizigers, het is slechts een project van hun angsten en verlangens.

Pluspunten?
Het zou een hoop rare zaken op het eiland verklaren. Wat te denken van het gefluister in Sawyer’s oor, het paard van Kate, de vader van Jack, Hurley’s denkbeeldige maatje Dave en Charlie’s piano in de branding?

Minpunten?
Het zou zowat de grootste anticlimax uit de televisiegeschiedenis zijn. En daarvoor zit deze serie gewoon té goed in elkaar.

Wat vinden de mensen achter Lost ervan?
Onzin. Het eiland bestaat echt en de overlevenden zijn daadwerkelijk verwikkeld in een strijd op leven en dood.

UTOPIE

Wat zeg je?
De eilanders zijn onderdeel van een wetenschappelijk experiment door het Dharma Initiatief dat een toekomstig utopische samenleving op aarde wil creëren. De reizigers zijn geselecteerd en worden onbewust getraind om het elektromagnetische veld op het eiland te kunnen sturen.

Pluspunten?
Het is de meest hardnekkige theorie die al sinds het begin van Lost op internet rondzwerft en vier seizoenen later nog steeds mogelijk is. Kijk zelf maar eens naar de Lost-theorieën op dit forum.

Minpunten?
De hele theorie is gebaseerd op de instructievideo van Hanso en inmiddels zijn de eilandbewoners erachter gekomen dat lang niet alle informatie op de tape klopt.

Wat vinden de mensen achter Lost ervan?
Een inventieve en goed doordachte theorie, maar ook hier zijn er dingen die niet kloppen. Of, zoals medebedenker Damon Lindelof zei: “Ook deze theorie sluit niet al het andere uit. Maar wel leuk geprobeerd.”

APOCALYPS

Wat zeg je?
De wereld is vergaan, maar de reizigers overleefden op miraculeuze wijze de vliegtuigcrash én de Apocalyps.

Pluspunten?
In Lost zouden regelmatig aanwijzingen voorbijkomen die deze theorie ondersteunen. Zo wordt de komeetinslag die het einde betekende voor de dinosaurussen in de wetenschap K-T genoemd. Zou K-T code zijn voor Kate? Nemesis, de ster die om onze zon heen draait, is ook mede verantwoordelijk voor het uitsterven van de dino’s. En laat de termen ‘Nemesis’ en ‘zon’ nu eens samen in één gesprek tussen Locke en Sawyer voorbijkomen. Dat kan geen toeval zijn!

Minpunten?
Tsja. Zo kennen we er nog wel een paar. Als je maar lang genoeg zoekt zie je overal verbanden. Maar of die ook daadwerkelijk ergens mee te maken hebben, is natuurlijk een heel ander verhaal.

Wat vinden de mensen achter Lost ervan?
Volgens Josh Holloway (Sawyer) is dit klinkklare onzin: “Als de rest van de wereld is uitgeroeid, wie zorgde er dan voor dat die nieuwe voedselpakketten van Dharma uit de lucht kwamen vallen?”

Reageren