Lotte Verbeek: Hollands glorie in The Borgias

14 juli 2012 12:00 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Giulia Farnese komt de paus vergiffenis vragen voor de abortus die ze bij zichzelf heeft uitgevoerd. Tien minuten later liggen ze in bed. Tja, zo gaat dat in The Borgias...

Lotte Verbeek, met haar hoge voorhoofd en rode haar geknipt voor kostuumdramas, speelde eerder in De Troon. Voor haar hoofdrol in de film Nothing Personal werd ze genomineerd voor een Gouden Kalf en kreeg ze een Luipaard op het filmfestival van Locarno.

De Bórzjers

In 2010 werd Lotte uitgeroepen tot een van de grootste talenten in de Europese cinema. Om haar internationale carrière serieus aan te pakken, verhuisde ze naar New York. Toen haar Londense agent belde over een auditie voor The Borgias, stond ze met een solovoorstelling op theaterfestival Oerol. "Ik dacht: wat zegt hij nou? De Bórzjers? Ik snapte er niks van.” 

Verslavend werk

Een week later zat Lotte tegenover regisseur Neil Jordan, bekend van The Crying Game en Interview with the Vampire. Lotte kwam in een geoliede machine terecht. "Dat is hartstikke verslavend! Alles is tot in de puntjes geregeld. Iedereen weet wat hij aan het doen is en iedereen neemt dat heel serieus.”

Één voor allen

Is het zo anders in Nederland? "Daar is het wat persoonlijker. Er is veel meer ruimte voor het ‘allemaal-samen-gevoel’. Een geluidsman kan bij wijze van spreken ook regieaanwijzingen geven. Dat kun je je hier niet voorstellen.” Mocht zich een mooie rol aandienen, dan stapt ze zo in het vliegtuig. "Maar nu wil ik mijn horizon verbreden. En mijn leven is niet enkel mijn carrière. Ik woon hier, omdat ik dol ben op New York. Mijn carrière is waar het werk is. Dat kan in Londen zijn, Los Angeles of Lutjebroek.”

Meer over