Louis in Johannesburg

De Britse Louis Theroux komt overal en neemt bij het maken van zijn documentaires regelmatig grote risicio's. Dit was ook zeker het geval bij Louis Theroux: under Jo'berg security, de serie die momenteel wordt uitgezonden bij de VPRO.

In Louis Theroux: under Jo'berg security onderzoekt de documentairemaker opnieuw vormen van agressieve misdaadbestrijdijng. Twee weken terug zag je hoe hard het er aan toe gaat in het Amerikaanse Philadelphia. Vanavond brengt de Brit een bezoek aan Johannesburg.

Recht in eigen hand
In deze Zuid-Afrikaanse stad voelen de burgers zich soms zó onveilig, dat sommigen het recht in eigen hand hebben genomen. Louix ontmoet onder andere William Mayangoni uit de wijk Diepsloot. Hij verhuurt zichzelf tegen betaling aan blanke omwonenden om dieven mores te leren met een zogenaamde sjambok (een leren zweep). "Een Afrikaanse oplossing voor een Afrikaans probleem", aldus William.

Voorproefje
Hoe dit afloopt zie je in de uitzending van vanavond, maar je kunt hier wel alvast een voorproefje zien door te video hieronder te bekijken. Let wel: de video komt van de BBC af en is dus nog zonder ondertiteling.


Louis Theroux: under Jo'berg security is vanavond te zien om 20.10 uur op Nederland 3.

Reageren