Louis Theroux: Jo’berg Security

Twee weken geleden zagen we hoe Louis Theroux op pad ging met de politie van Philadelphia, waar alleen in het centrum al zo'n vierhonderd moorden per jaar worden gepleegd. In het laatste deel van zijn tweeluik over extreme misdaadbestrijding treffen we de Britse documentairemaker in Johannesburg.

In de Zuid-Afrikaanse stad voelen de burgers zich zó onveilig, dat sommigen hebben besloten om dan maar het recht in eigen hand te nemen.

Afrikaanse oplossing...
In de township Diepsloot verhuurt William Mayangoni zichzelf tegen betaling aan blanke omwonenden om dieven mores te leren. Dat doet hij met een zogenaamde sjambok, een soort leren zweep: "Een Afrikaanse oplossing voor een Afrikaans probleem."

Zijn buurtbewoners denken daar anders over en keren zich tegen William. Zo fel, dat hij zelf de politie moet bellen als een boze menigte hem wil lynchen.

'Geen andere mogelijkheid'
Ook loopt Theroux mee met het beveiligingsbedrijf Bad Boyz, dat in het centrum van Johannesburg op gewelddadige wijze huizen ontzet die gevorderd zijn door criminele bendes.

In Vrij Nederland geeft de Britse documentaireleider toe dat dit bepaald niet de juiste manier is. "Maar het is genuanceerder dan het lijkt. Het zijn geen griezelige, onnadenkende mensen die de straat op gaan om rotzooi te trappen. Het zijn mensen die geen enkele andere mogelijkheid meer zien en dan maar zelf orde op zaken stellen."

Reageren