M*A*S*H moest zonder lachband

Larry Gelbart, bedenker en originele producent van de hitserie M*A*SH, is vorige week op 81-jarige leeftijd overleden. In Nederland zullen niet veel mensen hem kennen, behalve dan als het brein achter de oude successerie M*A*S*H, die ook jarenlang in Nederland bij de AVRO (en later RTL) op de buis te zien is geweest.

Naar nu blijkt, was Larry weliswaar de bedenker van de setting van Mash, maar is het succes van de serie wellicht niet helemaal aan hem te danken geweest.

In een interview met een journalist van het blad Vanity Fair blijkt Larry vorig jaar al gezegd te hebben dat hij in de basis een totaal andere soort humor in gedachten had voor de serie.

Onhoudbaar
De journalist van Vanity Fair vroeg Larry onder meer of hij Mash als zijn beste werk ziet. Daarop was hij duidelijk: "Nee, dat is het niet. Ik weet het niet. Ik zal dat misschien wel ooit gezegd hebben, misschien omdat de show maar blijft en blijft bestaan. Het gaat maar door, het wil maar niet stoppen."

Lachband
Verder: "Maar weet je wat zo interessant is aan Mash? Toen Twentieth Century Fox besloot om de serie op DVD uit te brengen, brachten ze daarmee ook de optie om de serie zonder de lachband te bekijken. Als je de serie ooit gekeken hebt zonder lachband, dan zie je de show eigenlijk zoals we 'm aanvankelijk bedoelden. Het was niet onze bedoeling dat we mensen hadden die door de serie heen zouden kakelen. De humor wordt zoveel meer cynisch en pijnlijk zonder die goedkope, mechanische lach."


Omroepbazen
Op de vraag van de interviewer waarom de serie dan uiteindelijk met lachband op de buis verscheen, is Larry duidelijk: "De hoge bazen bij de omroep waren destijds nog mensen die hun sporen hadden verdiend bij de radio. Zij waren getraind door dat medium, waarin altijd honderden mensen in een studio zaten die daadwerkelijk mee lachten omdat ze performers bekeken die een live uitzending deden. Deze bazen, getraind om te geloven dat dat was wat het publiek wilde, zetten die verwachting voort met hun televisieprogrammering." En dus kreeg Mash een lachband.

Succesvol
Larry vertelde verder in het interview hoe hij vier jaar lang gestreden heeft voor het schrappen van de lachband. Daarna was hij naar eigen zeggen 'op' en verliet hij het productieteam.

De vraag is of Mash even succesvol was geweest met de andere vorm van humor. De serie was in totaal elf jaar op de buis, met in totaal 251 afleveringen. De serie won. mét lachband, tal van onderscheidingen, waaronder 14 Emmy awards. Tot op de dag van vandaag worden de afleveringen van de serie in tientallen landen herhaald.

Reageren