Maartje van Weegen is Officier

AVRO-presentatrice Maartje van Weegen (59) kreeg donderdag een lintje opgespeld, en niet zomaar eentje. De AVRO-presentatrice is voor haar verdiensten benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Ze kreeg de koninklijke onderscheiding uit handen van demissionair minister Hirsch Ballin tijdens de live-uitzending van het AVRO Radio 4-programma De Klassieken, dat ze sinds 2006 presenteert.

Daarvoor was ze onder meer werkzaam bij het NOS-Journaal en NOVA en deed ze jarenlang verslag van het Koninklijk Huis. Maartje werkt dit jaar 40 jaar bij de publieke omroep. Naast haar reguliere werkzaamheden, zet ze zich in voor een groot aantal goede doelen.

Ridder Albert
Ook presentator en musicalproducent Albert Verlinde en 3744 andere gelukkigen werden onderscheiden vanwege bijzondere verdiensten voor koningin, staat of maatschappij. Albert dankt zijn ridderlijke onderscheiding volgens een woordvoerder van RTL 4 aan zijn bijdrage aan de maatschappelijke discussie, de homo-emancipatie en de Nederlandse cultuur.

Het regent lintjes
Vooral vrijwilligers vallen in de prijzen: dit jaar zijn dat er 3637, meldt De Telegraaf. De onderscheiding werd voor 4097 mensen aangevraagd, waarvan 11,6 procent is afgewezen. Elk jaar ontvangen opvallend veel mensen uit de zuidelijke provincies een lintje, omdat de lintjescultuur daar nu eenmaal meer leeft. In Zuid-Holland wordt de onderscheiding ook veel opgespeld, omdat onze volksvertegenwoordigers in Den Haag daar na een bepaalde tijd automatisch recht op hebben.

Lange weg
Wie vindt dat iemand een lintje verdient, moet een beargumenteerde aanvraag bij de burgemeester indienen. Daarna legt het papiertje een aardige weg af.

Na akkoord, stuurt de burgemeester de aanvraag door naar de commissaris van de Koningin, die zich tot het Kapittel voor de Civiele Orden wendt, een vijfkoppig college dat gaat over de toekenning van decoraties. Dat legt de aanvraag weer voor bij de betrokken minister, die finale goedkeuring verleent. In het geval van Maartje is dat dus demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Hirsch Ballin. Tot slot ondertekent Koningin Beatrix elke toekenning bij Koninklijk Besluit.

Reageren