Maker Kabouter Wesley niet rijk door hype

Jonas Geirnaert, de bedenker van het in Nederland vorig seizoen bij Man Bijt Hond uitgezonden item Kabouter Wesley, verdient amper aan de hype rond zijn creatie. Geirnaert geeft al het geld dat hij verdient weg.

Jonas is niet uit op geld, zo blijkt. Hij doneert alle Wesley-opbrengsten aan goede doelen.

Rijk zijn geen doel
In Het Laatste Nieuws, een Vlaamse krant, vertelt Geirnaert dat hij met enige regelmaat aanbiedingen krijgt voor commerciële deals rond de getekende botte kabouter, zoals nieuwe apps voor smartphones of ringtones voor mobiele telefoons. Maar die slaat hij meestal af: “Een cliché, ik weet het. Maar ik heb liever dat het geld op de rekening van Oxfam staat dan op de mijne.”

“Rijk zijn is geen doel in mijn leven. Ik vind het vies om Kabouter Wesley zo uit te melken.”

Geirnaert heeft overigens de opbrengsten van een Kabouter Wesley-boek wél zelf gehouden. In de context van bovenstaand nieuws klinkt dat gek, maar, zo zegt Geirnaert: “Alsof ik me daarvoor moet verantwoorden. Een muzikant verwijt je toch ook niet dat hij de cd-opbrengst houdt?”

Wesley
Kabouter Wesley is een met grove pen getekende kabouter met Vlaams accent, die nogal grof gebekt door een verder vaak nogal leeg leven gaat. De creatie was al in Vlaanderen te zien en daar een groot succes, totdat de Nederlandse versie van Man Bijt Hond de kabouter ook naar Nederland haalde en begon uit te zenden. Ook in Nederland was de kabouter vervolgens snel een succes.

Reageren