Makers South Park bedreigd

De makers van de Amerikaanse comedyserie South Park zijn indirect bedreigd door extremistische islamieten. De daders plaatsten op een website een dramatische foto van Theo van Gogh, net na zijn moord in 2004, bij een aantal teksten over South Park. Bij de foto van Van Gogh staat vervolgens de vraag of South Park-makers Matt Stone en Trey Parker het voorval zijn vergeten.

De bedreigingen vormen een reactie op de aanhoudende persiflages van de profeet Mohammed in South Park. De directe aanleiding is de 200ste aflevering van de tekenfilmserie, waarin de spot wordt gedreven met het verbod van de islam op het afbeelden van de profeet Mohammed door hem onherkenbaar in een berenpak te verkleden.

Een 'waarschuwing'?
"We waarschuwen Matt en Trey dat wat ze doen idioot is. Ze zullen eindigen als Theo van Gogh als ze dit blijven uitzenden", zo valt te lezen op de Amerikaanse website Revolutionmuslim.com.

In een filmpje wordt opgeroepen tot het 'verwijderen van vuil' als Theo van Gogh, Matt Stone, Trey Parker, Ayaan Hirsi Ali, politicus Geert Wilders, de Britse schrijver Salman Rushdie, de Deense tekenaar Kurt Westergaard en diens Zweedse collega Lars Vilks. Ze staan allen bekend om hun negatieve uitlatingen over de Islam.Geen doodsbedreiging?
In een artikel op de website worden bovendien de woonadressen van Matt Stone en Trey Parker prijsgegeven, evenals die van de productiemaatschappij en het tv-station dat South Park uitzendt.

De verantwoordelijke voor de website ontkent echter tegenover CNN dat het om een doodsbedreiging gaat. De informatie over waar de makers van South Park kunnen verblijven, biedt moslims de mogelijkheid tegen de uitzending te protesteren. Op de website is echter ook een opruiende rede te horen van een voortvluchtige extremist, Anwar al-Awlaki. Hij verdedigt het doden van '"personen die de God en de profeet beschimpen".

Reageren