Marc-Marie: 'Dieren kunnen rotzakken zijn'

Voor het nieuwe NCRV-programma Marc-Marie in 't wild begeeft Marc-Marie Huijbregts zich tussen de gevaarlijkste dieren van de Afrikaanse savanne. In elke aflevering spoort hij een wild dier op moet met het beest op de foto. Was het leerzaam voor de held op sokken?

Door Vanessa Vunderink.

Je bent net terug uit Kenia. Hoe was het?

"Een mooie, schitterende, verschrikkelijk fantastische ervaring."

Waarom heb je dit programma gedaan?

"Ik bekeek een stukje van de Deense versie en was meteen enthousiast. Ik wilde altijd al naar Afrika, maar mijn partner Karim houdt er niet zo van. Dus dit was een uitgelezen manier om daar te komen en er rond te trekken."

Je kwam aan in Kenia en toen?

"De eerste anderhalve dag was verschrikkelijk! Ik had niets wat ik kende of snapte, waar ik me veilig bij voelde. Het was mijn wereld niet. Mijn kleren waren mijn kleren niet, want ik draag nooit een afritsbroek. Ik ben niet iemand die kampeert, nooit gedaan ook, en beleef daar ook geen plezier aan.

Ik dacht: 'Laat Eddy Zoëy maar overkomen, want die vindt dit waarschijnlijk hartstikke leuk'. Maar na anderhalve dag besloot ik van Afrika te houden. Toch vind ik de natuur best hard. Mensen zeggen dat dieren nooit gemeen zijn. Nou, ga daar maar eens kijken. Sommige dieren zijn echt wel nare rotzakken. Ze eten elkaar op alsof het niets voorstelt."

Draait het in het programma om jou of om de Afrikaanse natuur?

"In de eerste plaats draait het om mijn relatie met Bart (de Haas, wildlife- en survivalexpert -red.), en daarnaast mijn relatie met de natuur die natuurlijk wereldvreemd is. Ik denk dat het daardoor een heel vrolijk programma is geworden, met voor de kijker vast ontzettend hilarische momenten.

Welke dieren heb je benaderd, en hoe?

"De grote gevaarlijke dieren, zoals een olifant, leeuw, buffel, luipaard en nijlpaard. Bart gaf mij instructies hoe ik het dier moest benaderen en wat ik moest doen als ik aangevallen zou worden. Elk beest heeft zijn eigen eigenaardigheden.

De buffel is het gevaarlijkste dier, ondanks dat hij vegetariër is. Die kent bijna geen angst en is niet te voorspellen. Een nijlpaard heeft twee enorme slagtanden en kan heel hard rennen, dus daar win je het ook niet van. En bij de leeuw is het een kwestie van rustig blijven, diep ademhalen en langzaam er naartoe bewegen."

Stond er iemand klaar met een verdovingspistool?

"Nee. Bart had wel een geweer bij zich waarmee hij een waarschuwingsschot kon aflossen, mocht er iets fout gaan. Gelukkig hebben we dat nooit hoeven doen, want ik zou het verschrikkelijk vinden als een dier in de stress zou raken omdat wij zo nodig een programma willen maken. Al was die buffel trouwens wel geïrriteerd."

Wat heb je geleerd?

"Mocht ik ooit een keer ergens stranden met een vliegtuig, dan kan ik de leider zijn en iedereen leren hoe je moet overleven in de wildernis."

Reageren